Advertentie

Barco tankt groei én vertrouwen in eerste kwartaal

Barco's schermen hangen onder meer in de controlekamer van de netbeheerder Eandis. ©barco

De technologiegroep boerde in het eerste kwartaal heel goed met zijn ClickShare, controlekamers en cinemaprojectoren. De groeiprognose wordt opgetrokken naar 7 tot 10 procent. Het aandeel noteerde na een half uur beurshandel ruim 7 procent hoger.

Barco geeft in een summiere trading update (alleen omzetcijfers) aan dat de eerste drie maanden van 2019 sterk waren. Zowel de orders als de omzet klopten de analistenverwachtingen.

De orders trokken 10 procent aan tot 269 miljoen euro. De consensus bedroeg 254 miljoen euro. De groei deed zich voor in de drie divisies, zegt directeur investeerdersrelaties Carl Vanden Bussche. 

Goudhaantje

De omzet moest niet veel onderdoen met een groei van 8,4 procent tot 242,8 miljoen euro. De afdeling Enterprise, die het goudhaantje ClickShare - de oplossing die een mobiel toestel naadloos met een presentatiescherm koppelt - en de controlekamers herbergt, leverde de sterkste prestatie. De omzet ging er 16,7 procent omhoog tot 86,5 miljoen euro. Zowel ClickShare als de controlekamers (veiligheidsdiensten, transport, energie) groeiden het afgelopen kwartaal met dubbele cijfers. 

Van ClickSare gingen er al meer dan 500.000 stuks de deur uit. Barco wil met de technologie de leider worden in het domein van de draadloze presentaties. Europa en Noord-Amerika gingen al overstag. Het komt er nu op aan ook de vergaderzalen in Azië, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika binnen te halen. 

Laser

Dankzij de aanhoudende mooie groei komt Enterprise stilaan in de buurt van Entertainment (+5,5% tot 94,1 miljoen euro), Barco's grootste divisie die wereldwijd cinema's van digitale cinemaprojectoren voorziet. Afgelopen kwartaal was er extra tractie in Noord-Amerika, Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

'Dat waren niet alleen laserprojectoren', stelt Vanden Bussche, 'we verkopen ook nog lampen'. Het is bij Barco en de cinemawereld in het algemeen al enige tijd uitkijken naar wanneer de bioscoopuitbaters de klassieke (xenon)lampenprojectie vervangen door de nieuwste generatie met een laserlichtbron. Laserlicht levert betere beelden, verbruikt maar half zoveel energie en vraagt minder onderhoud: de lampen moeten niet vervangen worden. 

Wanneer komt de lasertrein op gang? Vanden Bussche: 'Op Cinemacon in Las Vegas, de hoogmis van de cinemawereld, lanceerden we begin deze maand ons nieuwe projectorenplatform Series 4 (4K en laser). Dat kreeg heel veel bijval. Het versterkt ons vertrouwen dat dit het juiste platform is om ons deel van de vervangingsmarkt te pakken.' Een versnelling van de laserdeals verwacht hij in de tweede jaarhelft. 

Vorig jaar kon Barco op Cinemacon uitpakken met een megacontract met het Britse Cineworld, met 9.500 zalen de tweede grootste bioscoopuitbater in de wereld. Barco mocht 600 projectoren leveren, wat toen de grootste levering in één keer was sinds 2016.

Bij de derde divisie, de schermen en technologie voor ziekenhuizen (Healthcare), tot slot was er 2,7 procent groei. 

Ambitieuzer

'Het was een gezond kwartaal', besluit CEO Jan De Witte. Het geeft hem genoeg vertrouwen om de groeiprognose voor de omzet op te trekken van zowat 5 procent naar 7 tot 10 procent. Tegelijk zou de brutobedrijfswinst (ebitda) hoger uitkomen dan vorig jaar.

Analisten reageren met hogere koersdoelen. Bij KBC Securities gaat het van 155 naar 160 euro, bij Kepler Cheuvreux van 145 naar 160 euro. Hun koopadviezen blijven onaangeroerd. 

Barco, sinds kort onderdeel van de sterindex Bel20 , staat op zijn hoogste koers in 20 jaar. De aanleiding voor de jongste koersopstoot was, naast optimistische analisten, de investering in Caresyntax, een Duits-Amerikaanse specialist in digitale operatiekamers.

Op 9 mei houdt het bedrijf zijn investeerdersdag. Het geeft dan traditioneel meer inzicht in zijn strategie en vooruitzichten voor de komende jaren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud