Advertentie

Bedienden Agfa stemmen over minder loon en pensioen

©BELGA

De ontwerp-cao bevat een eenmalige baremasprong en een inlevering op het pensioen.

Meer dan twee jaar hebben de directie en de bonden bij Agfa onderhandeld over de cao 2014-2015 voor de 760 bedienden van de afdeling Materials, die de filmfabriek in Mortsel herbergt.

In het ontwerpakkoord levert het personeel in op zowel loon als pensioen:

  • Een eenmalige baremasprong in januari 2015. Dat is goed voor een inlevering van bruto 50 à 170 euro per maand. Of zowat 2.000 euro op jaarbasis.
  • Een inlevering van zowat 300 euro netto op de pensioenuitkering. Dat komt omdat de aanvullende vergoeding van het brugpensioen (stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT)) anders zal worden berekend. Voorheen was dat 80 procent van het jongste loon. Dat wordt 50 procent van het verschil tussen de werkloosheidsuitkering en het netto referteloon.


In ruil voor die toegevingen krijgen de bedienden:

  • Werkzekerheid tot eind 2015.
  • Een eenmalige bonus van netto 260 euro. Op voorwaarde dat 60 procent van de werknemers twee dagen per jaar een opleiding volgen.
  • Het behoud van de brugpensioenregelingen.


Volgende week stemmen de bedienden van Materials over het voorstel. 'Ze zijn bereid in te leveren. Ze weten dat er iets moet gebeuren. Vraag is hoeveel ze willen inleveren', zegt Koen De Kinder, chef Chemie bij de christelijke vakbond (LBC-NVK).

Als de ontwerp-cao doorgang krijgt, zal de tekst in grote lijnen worden gekopieerd voor zowat 300 bedienden van Graphics, Agfa's grootste afdeling.

De 1.200 arbeiders in Mortsel en Heultje sloten in maart al een nieuwe cao, na een staking van twee weken.

Bij Healthcare (IT- en beeldsystemen maakt voor ziekenhuizen) liggen de gesprekken stil. Woensdag werden daar 39 jobs geschrapt: 16 in Mortsel en 23 in Munchen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud