Bekaert klopt aan bij spaarder

De Bekaert-vestiging in Aalter. ©Wouter Van Vooren/ID

De staaltechnologiegroep wil 200 miljoen euro ophalen door de verkoop van obligaties aan particuliere beleggers.

Amper één week na Immobel richt nu ook Bekaert  zich op de spaarder. De staaltechnologiegroep geeft tot 200 miljoen euro aan obligaties uit met een looptijd van zeven jaar.

De obligaties worden uitgegeven tegen de stilaan klassieke 101,875 procent van de nominale waarde. Met andere woorden: beleggers betalen nu dus 1.018,75 euro (de minimumhoeveelheid of coupure) om op 25 oktober 2026 1.000 euro terug te krijgen. Aan de obligaties hangt een brutocoupon van 2,75 procent. Ter vergelijking: bij de obligatie van Immobel vorige week was dat 3 procent. Wie de obligaties tot de vervaldag aanhoudt, realiseert een jaarlijks rendement van 1,64 procent netto.

De inschrijvingen starten vrijdag. Wie inschrijft, wordt geacht eerst het 112 pagina's tellend prospectus te lezen.

In theorie lopen de inschrijvingen tot 18 oktober, maar in de praktijk is een vervroegde afsluiting na één dag bijna een zekerheid. Bij Immobel lag de vraag zes keer hoger dan het aanbod.

GRAZIE MILLE, MARIO

Bekaert is lang niet het enige bedrijf dat gretig gebruikmaakt van het volgehouden lagerentebeleid van de Europese Centrale Bank. Ondernemers kunnen zo goedkoop schulden tanken om overnames en/of investeringen te financieren en een hefboom te zetten op de winst.

De 'sponsoring' uit Frankfurt smeerde de jongste jaren onder meer de miljardenovername van SABMiller door AB InBev, het - afgeketste - stevige bod van Bpost op PostNL en de megadeal van rusthuizenuitbater Aedifica in het Verenigd Koninkrijk. 

En wie niet onmiddellijk grote plannen koestert, kan de rentelasten fors verminderen door de schulden te herfinancieren, zoals een huiseigenaar die bij de huisbank zijn woonkrediet heronderhandelt.

In België profiteerden zo onder meer AtenorKinepolisGhelamcoFluxys BelgiumBaltaUmicoreProximus, GBLEtexEuronavGreenyard, Ontex, Cofinimmo, al meerdere keren Telenet (hierhiernog eens hier en opnieuw hier), Elia, Bekaert (een vorige keer), Immobel (en vorige week opnieuw) en Eandis van het soepele beleid in Frankfurt. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud