Bekaert voert dubbel stemrecht in

Bekaert maakt onder meer staaldraad ter versterking van banden. ©REUTERS

Met dubbel stemrecht kunnen de familiale aandeelhouders bij de staaltechnologiegroep Bekaert hun controle verstevigen.

De staaldraadproducent Bekaert wil dubbel stemrecht invoeren. De raad van bestuur heeft daartoe besloten op vraag van de familieaandeelhouders, verenigd in de Stichting Administratiekantoor Bekaert.

'Dubbel stemrecht is een middel om de langetermijnvisie en de loyauteit van aandeelhouders te belonen', luidt het argument in het persbericht.

Dubbel stemrecht is een middel om de langetermijnvisie en de loyauteit van aandeelhouders te belonen
Bekaert

Het voorstel tot dubbel stemrecht wordt binnenkort voorgelegd op een buitengewone aandeelhoudersvergadering en wordt, indien goedgekeurd, voor het eerst toegepast op de algemene vergadering van 2022.

Het dubbel stemrecht wordt toegekend aan alle aandelen die minstens twee jaar ononderbroken in bezit zijn van de aandeelhouder. De familieaandeelhouders van Bekaert hebben een belang van 34 procent.

Ondernemingen kunnen in ons land sinds 1 mei 2019 het dubbel stemrecht invoeren. Onder meer Picanol, Tessenderlo, IBA en GBL gingen Bekaert vooraf.

Bekaert zet recordkwartaal neer

De staaltechnologiegroep heeft er naar eigen zeggen het beste kwartaal ooit op zitten. De omzet steeg 16 procent tot 1,13 miljard euro, ruim beter dan de 1,03 miljard die analisten verwachtten.

De twee belangrijkste afdelingen, rubberversterking (staalkoord om banden te versterken) en staaldraadtoepassingen, lieten een organische groei van 22 à 23 procent optekenen. 'De verkoopvolumes in rubberversterking overtreffen nu het precoronapeil', klinkt het.

De sterke groei is deels te danken aan de prijsverhogingen die Bekaert doorvoerde om de fors duurdere grondstoffenfactuur (walsdraad) door te rekenen, maar de groep verwijst ook naar hogere verkoopvolumes en een gunstige prijsmix. 

Bij de kwartaalupdate verschaft Bekaert alleen omzetcijfers. Voor een update van de winstoutlook is het wachten op de beleggersdag die CEO Oswald Schmid op 28 mei organiseert. Pro memorie: Schmid stelde in maart voor 2021 een stijging van zowel de omzet als de winstmarge in het vooruitzicht. 

Nog een frappant cijfer: de door Schmid tijdens de pandemie aangelegde cashbuffer beloopt intussen 1 miljard euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud