Belegger deelt Agfa tik uit

©BELGA

Agfa krijgt na de jaarcijfers op de beurs een stevige tik. De nieuwbakken overnamestrategie overtuigt niet en de dure dollar dreigt de goedkopere grondstoffenprijzen weg te gommen.

De omzet van Agfa  boerde in 2014 8,6 procent achteruit tot 2,62 miljard euro. De recurrente bedrijfskasstroom (ebitda) daalde 0,9 procent tot 222 miljoen euro. De nettowinst, deel van de groep, ging dan weer 22 procent hoger tot 50 miljoen euro. Alle cijfers liggen licht onder de verwachtingen van KBC Securities-analist Guy Sips.

Agfa maakt zich sterk dat de omzetdaling vertraagde in het vierde kwartaal. Maar dat laatste kwartaal is traditioneel het sterkere kwartaal voor het bedrijf, en dat werd ditmaal nog eens versterkt door een zilverprijs en een dollarkoers die in het voordeel van Agfa speelden. In die optiek is de huidige koersval van de euro echter een streep door de rekening, aangezien de dure 'greenback' elke daling van de grondstoffenprijzen weggomt. 

De groepswinst daalde in het vierde kwartaal met de helft  tot 19 miljoen euro. Daarmee was 2014 niettemin een boekjaar met vier winstkwartalen op rij. De voorbije 10 jaar lukte dat nog maar twee keer voor Agfa. De vorige keer was in 2010.

Overnames

Het lage niveau van onze netto financiële schuld geeft ons ook de mogelijkheid om eventuele externe groeikansen te onderzoeken.
Christian Reinaudo
Topman Agfa-Gevaert

Topman Christian Reinaudo toont zich tevreden met de cijfers, en wil nu in de eerste plaats focussen op het terugdringen van de 'omzeterosie'. Voorts wil hij de ebitda naar 10 procent van de omzet brengen. Nu zit dat cijfer nog op zo'n 8,5 procent.

Opmerkelijk daarbij is dat Reinaudo ook weer aan overnames durft te denken. 'Het lage niveau van onze netto financiële schuld geeft ons ook de mogelijkheid eventuele externe groeikansen te onderzoeken', zegt hij in het persbericht. Wat de schulden betreft, blijkt 2014, met dank aan een stevige nettocashflow van 151 miljoen euro, inderdaad een goed jaar te zijn geweest. Agfa drong zijn netto financiële schuld terug tot 126 miljoen euro, tegen 217 miljoen euro eind 2013.

Toch kan die strategie analisten niet echt overtuigen. 'De huidige financiële sterkte laat geen grote overnames toe en die zijn nodig om het groeiprofiel van de onderneming te veranderen,' stipt Petercam aan. Beleggers lijken die mening te delen: ze sturen het aandeel Agfa in de middaghandel meer dan 5 procent lager. 

Pensioenfonds

De nettoschulden bij Agfa zijn wel gedaald, maar dat geldt evenzeer voor het eigen vermogen: dat krimpt opvallend fors van 368 naar 146 miljoen of 87 cent per aandeel. De reden is zoals steeds de pensioenlasten, aangezien Agfa met enige overdrijving een beursgenoteerd pensioenfonds dat in de marge aan beeldvorming doet kan worden genoemd.

146 miljoen euro
Het eigen vermogen van Agfa, een daling met 60 procent in vergelijking met vorig jaar, vooral onder druk van de zware pensioenerfenis.

Een pensioenfonds is vrij eenvoudig: je bouwt met stortingen een portefeuille op, die hopelijk zo veel mogelijk de toekomstige uitkeringen dekt. Welnu: bij Agfa gaapt al jaren een serieus gat in het pensioenfonds. Eind 2013 stonden er tegenover 1 miljard beleggingen 1,9 miljard verplichtingen.

En dat gat is over 2014 groter geworden, als gevolg van de lage rente: hoe lager de rente, hoe groter de huidige waarde van de toekomstige verplichtingen. Die ultralage rente heeft tot gevolg dat Agfa op het pensioenfonds een latente minwaarde van 299 miljoen in de boeken moet nemen. Die zie je niet in de ‘gewone’ resultatenrekening, maar merk je wel in het – opnieuw – gedecimeerde eigen vermogen.

Toch ogen de vooruitzichten van het bedrijf bijzonder strijdvaardig. 'Hoewel de geopolitieke omstandigheden hoogst onzeker blijven, verwacht de groep dat ze de daling van de omzet kan afremmen, en uiteindelijk stoppen', staat in het persbericht. Agfa spreekt zelfs van 'de eerste tekenen van verbetering in zijn markten in Europa en de VS, alsook groeimogelijkheden in India en bepaalde andere opkomende markten'. 'Rekening houdend met al deze elementen, gelooft de groep dat ze op middellange termijn de omzet tot 3 miljard euro kan doen groeien.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud