Belfius en FPIM stappen in kapitaal IBA

Een van de toestellen van IBA. ©BELGA

De verzekeringsdivisie van Belfius en de overheidsholding FPIM verwerven 3,2 procent van het Waalse bedrijf.

Belfius Insurance, de verzekeringsdivisie van Belfius Bank & Verzekeringen, en haar aandeelhouder, de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM), melden dinsdag dat ze meer dan 3 procent van het kapitaal van de bestralingsspecialist IBA in handen hebben.

Het persbericht vermeldt geen details, maar een transparantiemelding van IBA heeft het over een belang van 3 procent voor Belfius en van 0,19 procent voor de FPIM. De aandelen werden de laatste tijd mondjesmaat gekocht op de markt. Tegen welke koers is echter niet bekend. Tegen de slotkoers van maandag gaat het om een investering van 13 miljoen euro.

Dat de financiële arm van de federale regering ook - al is het eerder symbolisch - instapt, is opmerkelijk. Begin dit jaar stelde het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) - dat de overheid adviseert over de terugbetaling van therapieën - geen bewijzen te zien dat protontherapie werkt. Die conclusie was een opdoffer voor IBA.

Wereldleider

Het beursgenoteerde IBA is gespecialiseerd in medische technologie, meer bepaald protontherapiesystemen om kanker te diagnosticeren en te behandelen. In dertig jaar tijd is het bedrijf uitgegroeid tot de wereldleider in protontherapie, een technologie die wordt beschouwd als de meest geavanceerde vorm van radio- of bestralingstherapie.

IBA is gevestigd in Louvain-la-Neuve, heeft wereldwijd ongeveer 1.400 mensen in dienst en installeert zijn systemen over de hele wereld.

Steun

De participatie past in de strategie van Belfius om zich te profileren als 'bevoorrechte partner' van Belgische ondernemingen en ze op langere termijn te ondersteunen. Frédéric Van der Schueren, de financieel directeur van Belfius Insurance, heeft het in een persbericht ook over een investering als onderdeel van de doelstelling een gediversifieerde portefeuille aan te houden.

13 miljoen
Waardering
De aandelen van Belfius en de FPIM zijn tegen de slotkoers van maandag 13 miljoen euro waard.

Belfius Insurance kwam in december in het nieuws door samen met Ackermans & van Haaren in het kapitaal van beeldtechnologiebedrijf EVS te stappen. De verzekeraar investeerde vorig jaar ook onder meer in het vakantiepark Sunparks.

CEO Olivier Legrain van IBA wijst op de jarenlange vertrouwensrelatie met Belfius. 'Voor IBA is het erg waardevol te kunnen rekenen op Belgische partners die onze waarden delen en ons op langere termijn ondersteunen. Zo kunnen we blijven innoveren om spitstechnologieën te ontwikkelen in de strijd tegen kanker en onze onbetwiste leiderspositie op onze markten te behouden.'

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud