Advertentie

België omarmt eindelijk nieuwe cyberregels

De Maersk-terminal in Zeebrugge was midden 2017 het doelwit van een cyberaanval. ©Bloomberg

Ons land heeft een Europese richtlijn over de bestrijding van cyberaanvallen omgezet in eigen wetgeving - bijna een jaar na de deadline.

De Kamer keurde het wetsontwerp goed dat de Europese NIS-richtlijn rond het beleid tegen cyberaanvallen omzet naar Belgisch recht. 

De oorspronkelijke deadline voor de omzetting was 9 mei vorig jaar. Ons land werd afgelopen jaar dan ook meermaals op de vingers getikt door Europa. 

De NIS-wet is bedoeld voor bedrijven die vitale diensten leveren in zes sectoren: energie, vervoer, financiën, gezondheidszorg, drinkbaar water en digitale infrastructuur. Maar ook digitale spelers zoals online marktplaatsen, online zoekmachines en aanbieders van clouddiensten moeten zich aan de nieuwe cyberregels houden. 

Almaar meer van die diensten steunen op netwerk- en informatiesystemen (NIS). Daardoor kan een verstoring of aantasting (bv. door hacking) van die systemen het normale functioneren van het land in gevaar brengen. 

Meldplicht

De NIS-wet legt vast welke technische en organisatorische beveiligingsmaatregelen leveranciers van essentiële diensten moeten nemen om incidenten te voorkomen of de impact ervan te beperken.

Zo hebben de bedrijven een meldplicht. Slachtoffers van een cyberaanval moeten dat melden aan een centraal orgaan. Het Centrum voor Cybersecurity (CCB) maakte eind vorig jaar bekend dat zo'n digitaal platform in de maak is en tegen eind dit jaar operationeel moet zijn. 

De overheden gaan nu binnen het half jaar - nadat de wet van kracht is geworden na publicatie in het Belgisch Staatblad - bedrijven contacteren en hen officieel aanduiden als aanbieder van essentiële diensten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud