Belgisch bedrijf lanceert 'verhuisdienst' voor medisch dossier

Een huisarts in een nieuw land moet vaak van nul af herbeginnen aan uw medisch dossier. ©ANP XTRA

Wie vandaag naar een ander land verhuist, moet daarbij al te vaak om technische redenen zijn medisch dossier achterlaten. Een Belgisch bedrijf heeft daar een mouw aan gepast, in de vorm van een beveiligde 'cryptostick'.

De Europese Unie kent dan wel een vrij verkeer van personen, dat maakt van een verhuis naar een andere lidstaat nog geen wandeling in het park. Een van de pijnpunten is het medisch dossier. Wie nu de grens overtrekt, doet dat in het beste geval met zijn medische geschiedenis afgedrukt op enkele A4'tjes, maar vaker nog met lege handen.

Dat komt omdat de Europese landen allemaal werken met andere bestandsformaten voor medische dossiers. De verschillende softwaresystemen kunnen elkaars format niet lezen. Dus belanden veel expats bij een nieuwe huisarts, die hun medisch dossier weer van nul af moet samenstellen.

'Dat is niet alleen hopeloos inefficiënt, het leidt ook onvermijdelijk tot fouten. En aangezien je medisch dossier bepalend is voor de zorg die je krijgt, wil je dat liever niet', zegt de ondernemer Johan Uvin.

Smart stick

Uvin, die eerder met PraktijkCoach en CareCoach al aan de wieg stond van twee bedrijven die zorgprofessionals bijstaan in digitalisering, sloeg de handen in elkaar met twee andere eHealth-veteranen. Samen met Etienne Maeriën, gewezen nationaal eHealth-adviseur, en Vincent Dupont, die het digitaal project MijnGezondheid leidde voor de FOD Volksgezondheid, ontwikkelden ze een oplossing voor het verhuisprobleem: een 'smart stick' met zogenaamde conversiesoftware, die het medisch dossier kan omzetten naar het format van het land van verhuis.

150
prijs 'verhuisstick'
Een stick met de software om uw medisch dossier om te zetten in het format van een ander land kost 150 euro.

Met hun bedrijf PatientSupportR lanceren ze die 'verhuisdienst' nu als een commerciële aanbieding, aan de prijs van 150 euro per stick. Om te beginnen voor de verhuis tussen België en Nederland, maar daar komen snel ook Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje bij. Op termijn is het de bedoeling de hele Europese Unie te bedienen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud