Advertentie

Belgisch gamefonds investeert in Nederlandse Studio Deloryan

Een paard in de game 'Horse Reality'.

Het Belgische durfkapitaalfonds ForsVC neemt een minderheidsbelang in de Nederlandse Studio Deloryan, de ontwikkelaar van het paardenmanagementspel 'Horse Reality'.

De omvang van de investering van Fors VC werd niet bekendgemaakt. Eerder investeerde ForsVC samen met de familiale holding Koiba ruim 2 miljoen euro in de Antwerpse gamestudio Cyborn, bekend van de game 'Hubris VR'. Toen nam de durfkapitalist ongeveer de helft van dat bedrag voor zijn rekening.

Het Nederlandse 'Horse Reality', dat in 2018 werd uitgebracht, is bijzonder gedetailleerd en heeft internationaal succes. 'Het is een uit de hand gelopen hobby', zegt gamemaker Deloryan Hommers. 'Het ging ineens heel snel.' De game telt zo'n 50.000 maandelijks actieve spelers. 'Horse Reality' is een browserspel dat een mix biedt van het strategisch fokken van paarden en sociale gameplay.

De game wordt in het onderwijs gebruikt in de lessen genetica. 'Met het realistische geneticasysteem worden paarden gefokt met kleuren en eigenschappen die vrijwel levensecht zijn, waardoor elk paard uniek is. De diepgang van dat geneticasysteem maakt de game ook geschikt voor een breder, volwassener publiek', zegt Hommers.

Hommers is als gameontwikkelaar een autodidact. Haar studio telt een tiental medewerkers. Vaak komen die uit de gepassioneerde community rond de game. 'Horse Reality' is gratis, maar de spelers kunnen bijvoorbeeld extra stallen kopen. Het is de bedoeling meer toebehoren voor de paarden aan te bieden. Door de samenwerking met ForsVC kan Studio Deloryan de game volledig intern ontwikkelen. Bovendien zullen het geld en de expertise van de investeerder ingezet worden om met de game een breder publiek te bereiken.

Missionariswerk

ForsVC werd in 2021 opgericht als een krachtenbundeling van Howest (Hogeschool West-Vlaanderen, een wereldleider in gameonderwijs), De Cronos Groep en BNP Paribas Fortis Private Equity. Het was de bedoeling Belgische gamebedrijven een duw in de rug te geven. Waarom gebeurden er dan nog maar twee investeringen, waarvan een in een Nederlandse gamemaker?

De komst van een investeringsfonds was een nieuw gegeven voor de Belgische gamebedrijven, zegt managing director Arne Ottoy van ForsVC. 'We hebben de voorbije twee jaar behoorlijk wat missionariswerk verricht.' Bedrijven vreesden de controle te verliezen en inmenging in het artistieke luik. 'Dat gaan we niet doen. Onze rol is ondersteunen.' In de sector wordt ook vaak in termen van projectfinanciering gedacht, terwijl ForsVC naar de bedrijven kijkt. 'Er is een mentaliteitsverandering bezig. Onze pijplijn is goed gevuld. We hebben nog dossiers die in een vergevorderd stadium zitten', zegt Ottoy.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.