Belgische groeibedrijven ambitieuzer dan voor corona

De onderzoekers zien het fintechbedrijf Silverfin als voorbeeld van een bedrijf dat ambitieus doorheen de crisis kan komen. ©Wouter Van Vooren

Jonge Belgische bedrijven met veel groeipotentieel projecteren voor de komende vijf jaar een flink hogere omzet dan ze voor de crisis deden.

De coronacrisis fnuikt de ambities van jonge Belgische bedrijven met een hoog groeipotentieel niet, blijkt uit de jaarlijkse Rising Star-monitor die is opgesteld door de consultant Deloitte en de Vlerick Business School. Die bevroegen 279 Belgische bedrijfsoprichters van 168 dergelijke bedrijven. Het gaat om bedrijven die maximaal zeven jaar oud zijn, maar toch al enige adelbrieven hebben, zoals externe financiering in de vorm van kapitaal of subsidies.

De oprichters van de bedrijven met hoog groeipotentieel blijken weliswaar licht conservatiever dan vorig jaar in het aantal aanwervingen dat ze plannen voor de komende vijf jaar. Ze willen gemiddeld 33 extra werknemers aanwerven in plaats van 38 vorig jaar. Maar ze zijn wel flink ambitieuzer over de te realiseren verkoop. Ze rekenen voor de komende vijf jaar op een omzetgroei van 9,4 miljoen euro, terwijl dat vorig jaar nog maar 5,8 miljoen euro was.

Geen val

De opgetrokken ambities hebben deels te maken met het karakter van de Belgische groeibedrijven, menen de onderzoekers. 'Veel van onze Belgische start- en scale-ups leveren digitale diensten aan andere bedrijven', legt Sam Sluismans van Deloitte uit. 'Bedrijven zetten net nu digitaliseringsprojecten in de steigers, wat een duwtje in de rug kan betekenen voor onze groeibedrijven.' Dat kan de Belgische groeibedrijven door de crisis helpen, klinkt het. Als voorbeeld ziet hij onder meer het fintechbedrijf Silverfin.

Bedrijven zetten net nu digitaliseringsprojecten in de steigers, wat een duwtje in de rug kan betekenen voor onze groeibedrijven.
Sam Sluismans
Partner Deloitte

Ook andere onderdelen van de studie bevatten positieve elementen. Zo koesteren 4 op de 10 van de ondernemers met een bedrijf met een hoog potentieel ook veel ambities om te groeien. Dat cijfer is al jaren stabiel. De meerderheid heeft dus geen nood het onderste uit de kan te halen. Maar de onderzoekers zien het als een opsteker dat het cijfer dit jaar stabiel blijft. 'Het is positief dat er na de coronacrisis geen dramatische daling is gekomen in dat cijfer', zegt Veroniek Collewaert, professor ondernemerschap aan de Vlerick Business School.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud