Advertentie

Beste kwartaal ooit voor Netflix

Op de vakbeurs CES maakte Netflix promotie voor 'Altered Carbon', een science fiction reeks die volgende maand van start gaat. ©AFP

De streamingreus trok 8,3 miljoen nieuwe abonnees aan, het hoogste aantal sinds het bedrijf tien jaar geleden met streaming begon. Het aandeel schoot in de nabeurshandel 8 procent hoger.

Streamingpionier Netflix heeft in het vierde kwartaal 8,3 miljoen nieuwe abonnees aangetrokken. Dat is 2 miljoen meer dan de verwachte 6,3 miljoen.

Dat is een versnelling van de groei. In het derde kwartaal kwamen er 5,3 miljoen nieuwe kijkers bij - ook al flink meer dan de 4,4 miljoen die de streamingpionier in het vooruitzicht had gesteld. Netflix rondde in halverwege 2017 de kaap van 100 miljoen abonnees. Het jaar werd afgesloten met 117,6 miljoen kijkers.

Het bedrijf trok afgelopen kwartaal miljoenen kijkers met de nieuwe seizoenen van 'Stranger Things', 'Black Mirror' en 'The Crown'. Verder was de film 'Bright', fantasy met Will Smith, een schot in de roos. Netflix plant al een sequal en extra investeringen in eigen films. 

De omzet steeg zoals verwacht met bijna derde tot 3,29 miljard dollar. De nettowinst verdubbelde ruimschoots van 67 tot 186 miljoen euro.

Kevin Spacey afgeschreven

Op niet-uitgebrachte content werd 39 miljoen euro afgeboekt. Dat is de uitloper van het ontslag van acteur Kevin Spacey na de onthullingen over diens seksuele misdragingen. Daardoor moest hij uit de hitserie 'House of Cards' worden geschrapt en ging een andere film met hem de prullenmand in.

Vruchten plukken

Beleggers keken vooraf ook uit naar de vooruitzichten voor het huidige kwartaal waarin nog geen kijkcijferkanon werd gelanceerd. Begin volgende maand wordt wel de science fiction reeks 'Altered Carbon' gestart.

Netflix mikt op 6,35 miljoen nieuwe abonnees, tegen 5 miljoen in hetzelfde kwartaal van vorig jaar. Over heel 2018 mikt topman Reed Hastings op een verbetering van de operationele winstmarge (ebit) van 7 tot 10 procent.

De CEO stelt dat de miljardeninvesteringen in content renderen. 'Het gemiddeld aantal uren streaming per klant steeg vorig jaar met 9 procent.' Het aantal abonnees groeit sneller dan verwacht en dat levert natuurlijk extra omzet op. Hastings haalt zijn voet dan ook niet van het gaspedaal - daar is de oprukkende concurrentie van Amazon Prime te groot voor. Dit jaar pompt de topman 7,5 tot 8 miljard dollar in content. Hij versnelt ook de marktinguitgaven van 1,3 tot 2 miljard dollar. Dat alles om de grootste streamingaanbieder te blijven. 

Overname door Apple?

In de nabeurshandel schoot het Netflix-aandeel bijna 8 procent hoger. Maandag was er in de reguliere handel - vóór de publicatie van de sterke resultaten - al meer dan 3 procent winst. Beleggers anticipeerden op goede cijfers. Maar dat was niet alles.

Het gerenommeerde beursblad Barron's noemde Netflix de meest logische overname voor Apple, nu de techreus zijn buitenlandse cashberg van 252 miljard dollar repatrieert. Het is niet voor het eerst dat de combo Apple-Netflix valt, maar als een blad als Barron's dat herhaalt, blijft het effect op de beurs niet lang uit.

FAANG

Netflix is het eerste FAANG-aandeel dat zijn boeken opendoet. FAANG staat voor Facebook, Apple, Amazon, Netflix en Google - de techreuzen die Wall Street al maandenlang de records aan elkaar helpen rijgen.

Facebook komt woensdag 31 januari met cijfers. Amazon, Apple en Alphabet (Google) alle drie daags nadien.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud