Biedprijs voor Zenitel gaat tweede keer de hoogte in

De Gotthardspoortunnel in Zwitserland. Zenitel levert onder meer communicatiesystemen voor tunnels. ©Bloomberg

House of Thor trekt de biedprijs voor Zenitel op naar 25,50 euro per aandeel. 'We moeten dit doen om het bod te doen slagen', zegt Frank Donck, die met de nieuwe prijs al een akkoord heeft met beleggers die 6 procent van Zenitel bezitten.

House of Thor, een dochter van 3D, waarvan Donck de topman is, kreeg tijdens de initiële aanvaardingsperiode 23,98 procent van het kapitaal in handen. 3D verhoogde daardoor zijn belang naar 86,93 procent. Maar om de expert in kritieke radiocommunicatie van de beurs te halen, is 96,29 procent van de aandelen nodig.

Initieel bood House of Thor 22,75 euro per aandeel. Dat was in november 2020 een premie van 38 procent boven op de koers. Begin maart werd de biedprijs met een halve euro verhoogd. Nu stijgt de biedprijs een tweede keer naar 25,50 euro. De nieuwe biedronde loopt tot en met 7 mei. 'Die prijs ligt 69 procent boven de koers van 1 februari 2020, in tempore non suspecto' (lees: voor covid), zegt Donck, de topman van 3D. Ter vergelijking: het bod op Sioen ligt 24 procent boven de precoronakoers, en het bod op Orange Belgium 20 procent.

Geen sinecure

3D heeft al een akkoord op zak met aandeelhouders die samen 6 procent vertegenwoordigen. Met andere woorden: 3D heeft uitzicht op 93 procent. Maar 3D moet daarnaast nog ongeveer de helft van de resterende publieke aandelen in handen krijgen voor een uitkoopbod. Dat is een gevolg van de regel dat een overnemer zowel 95 procent van alle aandelen moet hebben als 90 procent van de aandelen die niet in vaste handen zijn.

Wie zijn stukken al eerder heeft aangeboden, krijgt een extra presentje, zoals ze in West-Vlaanderen zeggen.
Frank Donck
Topman 3D, dat Zenitel via zijn dochter House of Thor van de beurs wil halen

Voor kleinere bedrijven die al lang op de beurs staan is het geen sinecure die drempels te halen. Topvrouw Michèle Sioen verstuurde een brief naar alle aandeelhouders die hun stukken Sioen nog niet hebben aangeboden. Als gevolg van een Europese richtlijn kan de bieder via de brokers aan de adressen van aandeelhouders komen. De brief informeerde over het bod en de kans dat de aandeelhouders bij de Deposito- en Consignatiekas moeten aankloppen bij een delisting.

Brief

Donck weet nog niet of hij ook een brief zal schrijven. 'Op het initiatief van Michèle Sioen waren nogal wat reacties, positieve en negatieve. Ik ben in ieder geval blij dat ik niet als eerste een brief zal schrijven', zegt Donck. (lacht)

Wie zijn stukken al heeft aangeboden, kreeg op 19 april 23,25 euro per aandeel. Die mensen krijgen er binnenkort 2,25 euro bij. 'Ze krijgen een extra presentje, zoals ze in West-Vlaanderen zeggen', zegt Donck.

De meeste analisten bestempelden het initiële bod al als fair. Het blad Beurstips was een uitzondering. 'Mijn faire waarde was 28 euro. Het nieuwe bod komt al dichter in de buurt. Ik raad mijn lezers aan in te gaan op het bod', reageert hoofdredacteur Bart Goemaere.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud