Advertentie

Bigtechbelegger wil stratosfeer en krijgt troposfeer

Apple-CEO Tim Cook temperde na een verbluffend kwartaal het enthousiasme met de boodschap dat de groei deze zomer vertraagt. ©AFP

Apple, Alphabet en Microsoft zijn met hun drietjes meer waard dan alle 1.000 bedrijven op Euronext samen. Dat maakt beleggers allergisch voor elke voorzichtige noot.

'De Amerikaanse centrale bank heeft 23.000 medewerkers om potentiële inflatie te bestrijden, de verzamelde Amerikaanse kartelwaakhonden hebben er 2.000. Terwijl de schade van marktmacht vele malen groter is dan die van de inflatie', stelde de Belgische economieprofessor Jan Eeckhout vorige maand in een interview met De Tijd.

Wie net als Eeckhout vindt dat dominante bedrijven concurrentie buitenhouden en de welvaart naar zich toetrekken, kon dinsdagavond ampel argumenten vinden voor zijn stelling bij de lectuur van de verbluffende kwartaalrapporten van Apple, Microsoft en Google-eigenaar Alphabet.

Het verbluffendst was Apple , het waardevolste bedrijf ter wereld. Aangevuurd door boomende verkopen van de iPhone, het populairste hebbeding ter wereld, sprong de omzet in het traditiegetrouw 'zwakke' lentekwartaal 36 procent hoger naar 81 miljard dollar. De nettowinst verdubbelde bijna, naar bijna 22 miljard dollar.

Idem bij de andere twee: Alphabet vertaalde 62 procent groei in 18,5 miljard dollar nettowinst, Microsoft realiseerde over het boekjaar tot 30 juni 61 miljard dollar nettowinst op 168 miljard omzet.

Dedrie vlaggenschepen van big tech boomen tijdens de pandemie, wat zich in een navenante pandemische hausse op de beurs heeft vertaald. De drie zijn samen 6.400 miljard dollar (5.400 miljard euro) waard.

Om een idee te geven: dat is méér dan de 5.200 miljard die alle 1.000 bedrijven op Euronext waard zijn. En dat terwijl die pan-Europese beurs toch ook boomende multinationale kleppers als ASML en LVMH - de twee waardevolste bedrijven van de eurozone - omvat, om maar enkele te noemen.

De keerzijde van die stratosferische beurswaarde is dat beleggers in een kramp(je) schieten bij het minste teken dat de turbo die de pandemie op het bedrijfsmodel van big tech gezet heeft, wat begint te dieselen.

Dat was dinsdag tijdens de telefonische conferenties na de publicatie van de kwartaalrapporten het geval. Apple-CEO Tim Cook 'waarschuwde' dat de groei wat zal afzwakken deze zomer. Niet echt onlogisch gezien de 50 procent iPhone-groei vorig kwartaal en bovendien is Cook altijd vrij conservatief in zijn outlook. Maar het volstaat straks waarschijnlijk wel voor een kleine terugval van de koers, spijts het sterke rapport.

Idem bij Microsoft. Daar zoomen beleggers in op de 'afzwakkende' groei van de belangrijkste motor: de clouddienst Azure. Ook hier: alles is relatief. Exclusief wisselkoersbewegingen legde Azure nog altijd 45 procent groei voor. Maar met een beurswaarde van meer dan 2.000 miljard dollar is net als bij Apple de kleinste bemol goed voor een Wall Street-kramp.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud