Bijna alle techreuzen imponeren met coronaresultaten

©AFP

De vier grote Amerikaanse techreuzen kwamen donderdagavond allemaal met hun kwartaalcijfers. Het overzicht vindt u hier.

Nadat de CEO's van Apple, Amazon, Facebook en Alphabet woensdag nog op de rooster werden gelegd in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, was het donderdag tijd voor de kwartaalcijfers.

Vooral Amazon en Apple profiteerden enorm van de impact van de coronacrisis. Google-moeder Alphabet had echter last van inzakkende advertentie-inkomsten.

Amazon: gigantische bedragen

De indrukwekkendste cijfers kwamen overduidelijk van e-commercemoloch Amazon. CEO Jeff Bezos had eerder nog gewaarschuwd dat de corona-crisis het bedrijf met extra kosten opzadelde als gevolg van de corona-crisis. De extra sanitaire maatregelen en de aanpassingen die nodig waren om de distributiecentra operationeel te houden, kostten miljarden dollars.

Maar die kosten werden meer dan ruimschoots gecompenseerd door de explosieve groei van de e-commercedivisie. Terwijl beleggers de laatste jaren vooral enthousiast waren over de prestaties van de clouddivisie, was het nu de oorspronkelijke kernactiviteit van Amazon die de kar trok.

40 miljoen
per uur
In het tweede kwartaal haalde Amazon een omzet van 88,9 miljard dollar. Omgerekend is dat zo'n 40 miljoen per uur.

De omzet knalde 40 procent hoger tot 88,9 miljard dollar in het tweede kwartaal. Een gigantisch bedrag: meer dan 40 miljoen dollar per uur.

Maar analisten stonden vooral te kijken van de nettowinst: die verdubbelde tot 5,2 miljard dollar terwijl gerekend was op een relatief bescheiden winst van 750 miljoen dollar.

Beleggers stuurden het aandeel Amazon nabeurs dan ook al stevig hoger, wat volgens de Bloomberg Billionaires Index het papieren vermogen van oprichter en CEO Bezos nog eens met 10 miljard dollar aandikt tot 189 miljard dollar (159 miljard euro).

Apple: lang leve het thuiswerk

Bijna even indrukwekkend als de cijfers van Amazon waren die van Apple. Het bedrijf profiteerde zoals verwacht van het door corona stevig toegenomen thuiswerk en de daarbij horende extra apparatuur. De omzet van Mac-computers en draadloze oortjes knalde omhoog.

De omzet van Mac-computers en draadloze oortjes schoot omhoog.

Eerder onverwacht was dat ook de verkoop van iPhones een stevige impuls kreeg. De kwartaalcijfers van Apple waren daardoor ook aanzienlijk beter dan analisten verwachtten.

Ook hier zijn beleggers enthousiast. Reden genoeg voor Apple om zijn aandeel (dat gisteravond sloot op 384 dollar) nog maar eens te splitsen. In vieren deze keer. Het contrast met Amazon is opvallend: dat noteert inmiddels aan meer dan 3.000 dollar per aandeel en wil vooralsnog van geen splitsing weten.

Facebook: aan het scherm gekluisterd tijdens de lockdown

Ook Facebook verraste analisten in positieve zin. Hier was gevreesd dat de coronacrisis de advertentie-inkomsten zou eroderen en daarmee in ieder geval de groei van het moederbedrijf van niet alleen Facebook, maar ook Whatsapp en Instagram zou eroderen.

Mark Zuckerberg werd woensdag nog door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden verhoord. ©via Reuters

Voor zover daar al sprake van zou zijn, werd dat ruimschoots gecompenseerd door een stevige groei van het aantal actieve gebruikers. Ruim 1,79 miljard aardbewoners keek het voorbije kwartaal minstens één keer per dag naar Facebook: 12 procent meer dan vorig jaar.

Beleggers stuwden het aandeel Facebook nabeurs fors hoger en maakten daarmee grootaandeelhouder Mark Zuckerberg op papier 14 miljard dollar rijker tot 94 miljard dollar.

Alphabet: kampt voor het eerst in zijn bestaan met krimp

Google-moeder Alphabet was de enige uitzondering op de goednieuws-show uit Silicon Valley. Net als Facebook is Alphabet voor zijn inkomsten voor een groot gedeelte afhankelijk van advertenties, maar bij Google en YouTube kon de corona-impact daarvan niet gecompenseerd worden door stijgend gebruik.

CEO Sundar Pichai moet dan ook een voor het eerst in het bestaan van het bedrijf een daling van de omzet rapporteren: 2 procent minder dan vorig jaar.

Videodochter YouTube hield wel goed stand: de omzet van 3,8 miljard dollar was 5 procent hoger dan een jaar voordien.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud