Bill Gates schuift ex-vrouw Melinda voor 2,4 miljard dollar aan aandelen toe

Melinda en Bill Gates gaan na 27 jaar huwelijk uit elkaar. ©AFP

De aandelentransfer is een eerste stap in de verdeling van het fortuin van het miljardairskoppel dat maandag zijn scheiding aankondigde.

Het gezamenlijke fortuin van Bill en Melinda Gates, die er na een huwelijk van 27 jaar de stekker uittrekken, wordt door Forbes geschat op 130 miljard dollar. De Microsoft-oprichter maakte de scheiding maandag bekend. Uit documenten van de Amerikaanse beurswaakhond SEC blijkt dat al een eerste stap werd gezet in de boedelverdeling.

130 miljard
fortuin bill en melinda gates
Het gezamenlijke fortuin van Bill en Melinda Gates wordt op 130 miljard dollar geschat.

Het gaat om aandelen ter waarde van 2,4 miljard dollar in vier bedrijven. Het grootste bedrag is een aandeel in het Canadese spoorbedrijf Canadian National Railway ter waarde van 1,55 miljard dollar. Daarnaast gaat het om belangen in de Mexicaanse Coca Cola-bottelaar Femsa (121 miljoen), het Mexicaanse mediabedrijf Grupo Televisa (386 miljoen) en Autonation (307 miljoen), de grootste keten van autodealers in de VS.

Landhuis

Voor ze hun scheidingsaanvraag indienden bij de rechtbank in Seattle, hadden Bill en Melinda - echte achternaam: French - al een overeenkomst gesloten over de verdeling van het fortuin. Naast aandelen in verschillende bedrijven bezit het gezin-Gates ook meerdere huizen, waaronder een landhuis van 6.100 vierkante meter in de staat Washington. Bill Gates beheert zijn vermogen via het investeringsvehikel Cascade Investment.

Ondanks de scheiding maakt het koppel zich sterk dat de Bill & Melinda Gates Foundation, een liefdadigheidsinstelling waaraan ze sinds 1994 zo'n 40 miljard dollar spendeerden, geen schade zal ondervinden. De Gates Foundation stelt over de hele wereld 1.600 mensen te werk en zet zich onder meer in voor vaccinaties, onderwijs en de bestrijding van infectieziektes. Bill en Melinda blijven een boord als covoorzitters en beheerders en plannen geen organisatorische veranderingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud