Bitcoincrash doet chipmaker Nvidia pijn

Nvidia zit opgescheept met een grote voorraad aan onverkochte grafische kaarten. ©REUTERS

Nadat de chipmaker Nvidia jarenlang kon profiteren van de boomende vraag naar chips om bitcoins aan te maken, wordt het bedrijf nu geconfronteerd met de terugslag.

De grafische kaarten van Nvidia  behoren tot de krachtigste computerchips die op de markt beschikbaar zijn. Traditioneel werden ze gebruikt in games en andere toepassingen met een zware grafische component, maar de voorbije jaren beleefde Nvidia een ‘tweede jeugd’ als toeleverancier van de ontluikende bitcoin-economie.

De digitale munt kan aangemaakt (‘gemijnd’) worden door zeer complexe wiskundige vraagstukken op te lossen die veel rekenkracht vergen. Die rekenkracht werd geleverd door producenten van grafische chips zoals Nvidia. Het bezorgde het bedrijf een fenomenale groei die zowel te danken was aan hogere verkopen als aan hogere prijzen. Maar de terugval van de bitcoin, die gisteren nog onder de 6.000 dollar dook, maakte een einde aan het chipfeestje.

Voorraad

Hoe lager de koers van de bitcoin, hoe minder interessant het nog wordt om nieuwe bitcoins te ontginnen. Nvidia zit door de afnemende vraag opgezadeld met een voorraad onverkocht chips. Vooral de oudere chips dreigen geen koper meer te vinden omdat er intussen krachtiger producten op de markt zijn.

Het bedrijf moet daarom een provisie opzijzetten van 70 miljoen dollar. De omzet van 3,18 miljard dollar en de winst van 1,23 miljard dollar die het bedrijf donderdag publiceerde, misten de analistenverwachtingen. En in het huidige (vierde) kwartaal verwacht Nvidia een omzet te boeken van slechts 2,7 miljard dollar, veel minder dan de analistenprognose van 3,4 miljard dollar.

Het resultaat van al dat slechte nieuws was een zware afstraffing van het aandeel, dat in de late uurtjes bijna 17 procent lager dook tot ruim 168 dollar. CEO Jensen Huang laat het hoofd niet hangen. Als de prijzen van onze chips verder dalen, zullen de kopers vanzelf weer terugkeren, voorspelt hij. Alleen verloopt die cyclus een stuk trager dan Nvidia zelf had verwacht. ‘De cryptokater duurt langer dan verwacht’, zei Huang in een analistencall.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect