M/V van de dag

Bob van Dijk, 'extreem prestatiegerichte' techbaas zegt Prosus vaarwel

©Bloomberg

Na bijna tien jaar vertrekt CEO Bob van Dijk bij Prosus en zijn Zuid-Afrikaanse moederbedrijf Naspers. De bestbetaalde topman van Nederland begeleidde de succesvolle beursgang, maar de techholding worstelde sindsdien met een hardnekkige korting.

'Tevredenheid is voor mij heel belangrijk. Maar voor een cultuur, ook voor een bedrijfscultuur, is het gevaarlijk. Er komt altijd een partij die bereid is net wat harder te lopen, net wat meer risico te nemen. Van achteroverleunen word je niet alleen niet beter, maar ook al heel snel slechter.' Het zijn de woorden van Bob van Dijk, de Nederlander die maandag per direct stopte als CEO van de beursgenoteerde techinvesteerder Prosus , in een interview uit 2015 met NRC.

Een precieze reden voor zijn exit geven Prosus en zijn Zuid-Afrikaanse moederbedrijf Naspers, waarvan Van Dijk eveneens de topman was, niet. Bronnen melden aan het persagentschap Reuters en de technologiewebsite TechCrunch dat het vertrek van de vijftiger niet onverwacht komt. De overgang was al een tijdje gepland, omdat Van Dijk naar eigen zeggen 'alle doelen heeft bereikt' die hij voor zichzelf gesteld had.

Advertentie

Bovendien was Van Dijk bijna tien jaar topman, een stuk langer dan de gemiddelde CEO van een beursgenoteerd bedrijf. De in Zuid-Afrika geboren Nederlander werd in 2013 binnengehaald door Koos Bekker zelf, de Zuid-Afrikaanse mediamagnaat die in 2001 een dikke 30 miljoen dollar neertelde voor een derde van het obscure Chinese internetbedrijfje Tencent. Die relatief bescheiden durfinvestering in het bedrijf boven de 'everything app' WeChat groeide uit tot een van de succesvolste beleggingen aller tijden, waarop Prosus al geregeld miljarden cashte. Tegelijk is het een vloek, omdat het sindsdien onmogelijk bleek dat kunstje nog eens te herhalen.

Om zijn internationale aanzien wat op te krikken splitste Naspers zijn financiële beleggingen in 2019 af om ze als Prosus naar de Amsterdamse beurs te brengen. Die operatie gebeurde onder het toeziend oog van Van Dijk, een ex-McKinsey-consultant die stevig carrière maakte bij Marktplaats.nl en eBay.

Aan het begin van zijn carrière had Van Dijk, een vader van twee dochters die zichzelf 'extreem uitkomstgericht' noemt, ook een bedrijfje uit de grond gestampt dat zich specialiseerde in onlinehandel in afgeleide financiële producten. Dat kapseisde tijdens de internetzeepbel. 'Een van de grootste tegenslagen in mijn leven', zei hij daarover.

Beurskorting

Terwijl de beursgang van Prosus aanvankelijk een succesverhaal was, bracht de post-coronaperiode stevige uitdagingen met zich mee. Vooral de waarderingskloof tussen Prosus en zijn sterparticipatie Tencent is een hoofdpijndossier voor Van Dijk gebleken. Tegen de huidige koers is het belang van 26 procent dat Prosus aanhoudt in Tencent zo'n 103 miljard euro waard. De beurswaarde van Prosus bedraagt 78 miljard. Dat betekent dat beleggers de participaties in onder meer de onlinebroker Bux, de e-stepaanbieder Dott en de maaltijdbezorger Delivery Hero op minder dan nul waarderen.

Ondanks bulkinkopen van eigen aandelen, de verkoop van streepjes Tencent-aandelen en een vereenvoudiging van het kluwen aan kruisbelangen tussen Prosus en Naspers slaagde Van Dijk er niet in de hardnekkige beurskorting weg te werken. Die taak verschuift nu naar interim-CEO Ervin Tu, een voormalige manager bij VisionBank en ex-bankier bij Goldman Sachs. Tu, sinds de zomer van 2021 het hoofd investeringen bij Prosus, gaat tegelijk op zoek naar 'het volgende Tencent'.

Advertentie

In zijn eerste interview toont Tu zich 'niet tevreden' met de beleggingsportefeuille van Prosus, waaraan 'nog altijd veel werk is'. 'Onze totale rendementen zijn niet bevredigend voor ons, ze zijn niet bevredigend voor onze aandeelhouders', zei hij.

Bob van Dijk, de bestbetaalde CEO van Nederland

Volgens een onderzoek van De Volkskrant was Bob van Dijk vorig jaar de bestbetaalde topman van Nederland. Zijn verloning bedroeg in totaal 57,5 miljoen euro, een stuk meer dan in 2021, toen hij 38 miljoen euro ving. Van Dijk, die tot eind september 2024 adviseur blijft bij Prosus/Naspers, doet het daarmee beter dan Lucian Grainge van Universal Music Group en Booking.com-baas Glenn Fogel. Zij kregen respectievelijk 47,3 en 24,6 miljoen euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.