Advertentie
Advertentie

Branson lanceert flitstrein in India

©RV DOC

Zakentycoon Richard Branson wil een supersnelle flitstrein tussen Poona en Mumbai lanceren.

De Britse zakentycoon Richard Branson wil met zijn bedrijf Virgin Hyperloop One een supersnelle flitstrein uitbouwen die de afstand tussen de Indiase stad Poona en de nieuwe luchthaven van Mumbai overbrugt in 25 minuten. Dat komt neer op een tijdswinst van drie uur.

Daarvoor werd zondag een principeakkoord getekend, meldt het bedrijf. Een demonstratietraject wordt twee tot drie jaar na het definitieve contract voltooid. Daarna moet het project in een tweede fase  van vijf tot zeven jaar worden afgerond.

Het idee van een hyperloop maakt al opgang sinds 2013, toen de Zuid-Afrikaanse techondernemer Elon Musk ermee op de proppen kwam. Een hyperloop is een trein die zich supersnel verplaatst door een buis waarin een lage luchtdruk heerst. Musk stelde het idee vrij ter beschikking in een onderzoekspaper, omdat hij zelf de handen vol had met zijn ruimtevaartbedrijf Space X en elektrischewagenfabrikant Tesla.

Wedloop

Ik ben ervan overtuigd dat de Virgin Hyperloop One dezelfde impact kan hebben op India in de 21ste eeuw zoals het spoornetwerk had in de 20ste eeuw.
Richard Branson
Topman Virgin

Een van de bedrijven die op de kar sprong, was Hyperloop One. Dat kreeg de nieuwe naam Virgin Hyperloop One, nadat de Britse miljardair Richard Branson, de topman van het Britse conglomeraat Virgin, in het kapitaal en de raad van bestuur was gestapt. Branson nam in september 2017 al deel aan een kapitaalronde van 85 miljoen dollar en pompte een maand later nog vers kapitaal bij.

Hyperloop One is in een wedloop verwikkeld met enkele andere start-ups die het idee van Musk naar de markt willen brengen. Hyperloop One ontwikkelde in Nevada al een testtraject, waar een topsnelheid van 308 kilometer per uur werd gehaald.

Premier Narendra Modi van India is bereid 133 miljard dollar (107 miljard euro) vrij te maken om het spoornet van het land te moderniseren. Afgelopen jaar kondigde hij het plan aan voor een flitstrein over een afstand van 509 kilometer tussen de commerciële knooppunten van Mumbai en Ahmedabad.

Terugverdieneffect

Het hyperloopproject Poona-Mumbai kan resulteren in circa 55 miljard dollar aan economische terugverdieneffecten, verspreid over een periode van dertig jaar, aldus een studie van Virgin Hyperloop One. 'Ik ben ervan overtuigd dat de Virgin Hyperloop One dezelfde impact kan hebben op India in de 21ste eeuw als het spoornetwerk had in de 20ste eeuw', zegt Branson. 'De Poona-Mumbairoute is een ideale eerste corridor als onderdeel van het nationale hyperloopnetwerk.'

De idee achter de hyperloop is dat capsules vol passagiers worden voortgedreven door een luchtarme buis via het magneetzweefprincipe. Hyperloop One werkt op verschillende projecten wereldwijd. Zo onderzocht het bedrijf al de mogelijkheid van een traject van 28 minuten tussen Helsinki en Stockholm.

De hyperloop kent heel wat enthousiaste supporters, maar er zijn nog tal van vraagtekens bij de veiligheid van het systeem op langere afstand en bij het businessmodel achter de flitstrein. Hyperloop mikt erop om in 2021 drie afgewerkte systemen in dienst te hebben.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud