Advertentie

Britse regering levert gevallen techmagnaat uit aan de VS

Mike Lynch vecht met alle mogelijke middelen tegen zijn uitlevering aan de VS, waar hem mogelijk een lange gevangenisstraf wacht. ©REUTERS

De Britse minister van Buitenlandse Zaken heeft vrijdagnacht beslist techondernemer Mike Lynch uit de leveren aan de Verenigde Staten. Lynch zou voor miljarden gefraudeerd hebben bij de verkoop van zijn IT-bedrijf Autonomy aan HP.

Het oordeel is gevallen voor techondernemer Mike Lynch. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Priti Patel heeft beslist Lynch uit te leveren aan de Verenigde Staten. Daar wacht hem een rechtszaak voor liefst 14 aanklachten van samenzwering en fraude.

Lynch is de oud-CEO van het ter ziele gegane softwarebedrijf Autonomy. Hij verkocht de start-up in 2011 voor 11,1 miljard dollar aan de Amerikaanse computerfabrikant Hewlett-Packard, maar bleek nogal losjes te zijn omgesprongen met de boekhoudkundige hygiëne. De Brit zou de kluit zodanig belazerd hebben dat HP een jaar na de overname genoodzaakt was 8,8 miljard dollar of bijna 80 procent van de overnameprijs af te boeken. 

11,1 miljard
Overnameprijs
De computerreus HP nam het softwarebedrijf Autonomy in 2011 voor 11,1 miljard dollar over. Een jaar later moest het al 80 procent van die overnameprijs afboeken.

Omdat Lynch - ooit geprezen als het Britse antwoord op Bill Gates - met de boeken geknoeid zou hebben, sleepte HP hem in 2015 voor de rechter. Het bedrijf eiste een schadevergoeding van 5,1 miljard dollar voor de geleden verliezen. Vrijdag raakte bekend dat de Britse rechter HP gelijk geeft, al zou de schadevergoeding lager uitvallen dan 5,1 miljard.

Uitleveringsverdrag

De uitspraak gaf brandstof aan de zaak die het Amerikaanse ministerie van Justitie in 2018 had aangespannen tegen Lynch. Het eiste dat de Brit wordt uitgeleverd aan de VS, waar hij voor 14 aanklachten van samenzwering en fraude zou terechtstaan en een celstraf van maximaal 20 jaar riskeert. Lynch probeerde sindsdien alle mogelijke juridische middelen uit te te putten om zijn uitlevering aan de VS te verhinderen.

Aan die procedureslag kwam in juli vorig jaar een einde toen een Britse rechter oordeelde dat Lynch wel degelijk aan de VS mag worden uitgeleverd. De rechter liet de finale beslissing wel aan Patel, die twee keer een uitstel verkreeg. Maar woensdag dwong de rechtbank Patel tegen uiterlijk vrijdagnacht te beslissen over de uitlevering.

Niet het einde

Lynch heeft nu nog 14 dagen om in beroep te gaan tegen de beslissing van Patel. 'Hij is een Britse burger, die een Brits bedrijf in Groot-Brittanië leidde, dat onderworpen is aan Britse wetten en regels', zei de advocaat van Lynch vrijdag al. 'Het is daar dat het proces gevoerd moet worden. Dit is niet het einde van onze strijd, verre van.'

De Britten stonden niet te springen om Lynch uit te leveren, vooral omdat veel Conservatieve parlementsleden kritiek hebben op het uitleveringsverdrag tussen de VS en het VK. Dat is sinds 2003 van kracht, maar zou luidens de Britten al te vaak in het voordeel van de VS uitdraaien.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud