Brusselse start-upfabriek levert eerste eenhoorn af

Quentin Nickmans en Thibaud Elzière van eFounders. ©Saskia Vanderstichele

Met een kapitaalronde van 120 miljoen dollar wordt het Amerikaanse cloudtelefoniebedrijf Aircall op meer dan 1 miljard dollar gewaardeerd. De start-up zag het levenslicht bij de Brusselse 'start-upstudio' eFounders.

Aircall, dat in 2014 werd opgericht, verkoopt geavanceerde telefonie- en spraakdiensten in een cloudmodel aan kleine en middelgrote bedrijven. De software van Aircall vervangt eigenlijk de klassieke telefooncentrales bij veel bedrijven door een webgebaseerde oplossing.

120 miljoen
dollar
Aircall tankt 120 miljoen dollar bij, waardoor het in totaal al 226 miljoen dollar ophaalde.

Het voordeel van die aanpak is dat de oplossing makkelijk schaalbaar is, ook over de landsgrenzen heen. Bovendien integreert het telefonieplatform op slimme wijze andere bedrijfstools, zoals de software die helpdesks of salesteams gebruiken.

Gedragen door een pijlsnelle groei kon het bedrijf de voorbije jaren al meer dan 100 miljoen dollar ophalen bij investeerders als de durfkapitaalfondsen Draper Esprit en Balderton Capital, het softwarebedrijf Nextworld, de telecomgroepen Deutsche Telekom en Swisscom en de investeerder Adams Street. Met een nieuwe kapitaalronde van 120 miljoen dollar, die de waardering van het bedrijf over de kaap van de 1 miljard dollar duwt, stapt ook Goldman Sachs Asset Management in. Ook de bestaande aandeelhouders dragen in die zogenaamde Series D-ronde hun steentje bij.

Belgische roots

Aircall is een Amerikaanse vennootschap en heeft kantoren in New York, Parijs, Sydney en Madrid. Maar de roots gaan terug tot Brussel en Parijs, waar het idee voor het bedrijf onder de projectnaam 'Phone X' ontstond bij de start-upstudio eFounders van de Belg Quentin Nickmans en de Fransman Thibaud Elzière.

Dat duo stond met eFounders de voorbije tien jaar aan de basis van ondertussen 30 start-ups, allemaal actief met software die mikt op kleine en middelgrote bedrijven. Het recept is elke keer steevast hetzelfde: eFounders bedenkt een idee, koppelt daar de juiste mensen aan en probeert dat in een jaar tijd om te zetten in een volwaardig bedrijf. Daarna wordt de start-up verzelfstandigd of verkocht, maar eFounders behoudt wel een minderheidsparticipatie. Ook in Aircall heeft eFounders nog een belang van meer dan 10 procent plus een zitje in de raad van bestuur.

Eenhoorns en flamingo's

De 30 bedrijven die de voorbije tien jaar bij de 'start-upfabriek' van de band rolden, haalden ondertussen samen meer dan 400 miljoen dollar op en worden samen gewaardeerd op ruim 2 miljard dollar. Met Aircall zit daar voor het eerst nu ook een 'eenhoorn' bij - het start-upjargon voor een bedrijf met een waardering van meer dan 1 miljard dollar.

De status van eenhoorn is vooral symbolisch, maar is wel een mooie kroon op ons werk van de voorbije tien jaar.
Quentin Nickmans
Medeoprichter eFounders

'Die status van eenhoorn is vooral symbolisch natuurlijk', relativeert Nickmans. 'Die verandert niets aan het werk dat we willen en moeten doen. Maar het is wel een mooie kroon op het werk dat we hier al tien jaar doen.'

'Twee andere bedrijven die we mee hebben opgericht, krijgen ondertussen een waardering van ruim 500 miljoen dollar', zegt Nickmans.' Die noemen we flamingo's, omdat ze nog op één been staan. (lacht) Ze hebben allebei het potentieel om binnen afzienbare tijd ook door te groeien tot eenhoornstatus. Als we dat bij onze start tien jaar geleden hadden voorspeld, waren we wellicht uitgelachen.'

De komende jaren wil eFounders ideeën blijven opkweken tot bedrijven naar rato van een viertal per jaar. 'Maar ondertussen hebben we zoveel participaties dat we ook als een klassiek durfkapitaalfonds meer aandacht moeten geven aan het beheer van onze portfolio', zegt Nickmans.

Profiel eFounders

  • Tien jaar geleden opgericht door de Belg Quentin Nickmans en de Fransman Thibaud Elziere.
  • Koppelt bedrijfsideeën aan ondernemers en begeleidt de daaruit vloeiende start-ups gedurende goed een jaar zowel financieel als met advies. Daarna worden de bedrijven verzelfstandigd, maar blijft eFounders aandeelhouder.
  • Stond de voorbije tien jaar aan de basis van 30 start-ups, die samen op 2 miljard dollar gewaardeerd worden en waar ruim 1.500 mensen werken.
  • Met het cloudtelefoniebedrijf Aircall zit daar voor het eerst een 'eenhoorn' tussen, een bedrijf met een waardering van meer dan 1 miljard dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud