Buitenechtelijke affaire Amazon-topman kwam aan het licht na hacking smartphone

Amazon-eigenaar Jeff Bezos bracht vorige week een bezoek aan India. ©REUTERS

Eén WhatsApp-berichtje van de Saoedische kroonprins, meer was niet nodig om de telefoon van Amazon-topman Jeff Bezos te hacken.

Toen Jeff Bezos, de topman van Amazon  in mei 2018 een WhatsApp-berichtje van de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman ontving, had hij weinig redenen om achterdochtig te zijn. Een paar weken eerder hadden ze nummers uitgewisseld op een diner in Hollywood.

Het was een van de vele stops van bin Salmans tour in de Verenigde Staten, een grootscheeps charmeoffensief van drie weken waarin hij het land doorkruiste en ondernemers, politici en beroemdheden rond zijn vinger wond. Zijn doel: het Saoedische imago oppoetsen en buitenlandse investeerders aantrekken.

Malware

De WhatsApp-conversatie die op het diner volgde, kon het begin van een warme vriendschap zijn, maar de realiteit draaide anders uit. Samen met het berichtje - een video - drong malware Bezos’ telefoon binnen. Die maakte in enkele uren tijd grote hoeveelheden data buit. De dataroof ging maanden massaal en ongemerkt voort.

Daar kwam pas verandering in nadat het Amerikaanse roddelblad The National Enquirer een publicatie over Bezos’ buitenechtelijke affaire met de nieuwslezeres Lauren Sanchez had uitgebracht, inclusief sappige privéberichten en foto’s. Bezos geloofde niets van de uitleg van uitgever American Media Inc (AMI) dat de broer van zijn minnares de affaire gelekt had en zette zelf een team speurders op de zaak.

Die wezen ‘met grote waarschijnlijkheid’ de Saoedi’s als schuldige aan. Zij zouden de privéberichten van Bezos’ telefoon hebben gehaald en aan AMI-topman David Pecker hebben bezorgd, die de maanden ervoor een innige relatie met bin Salman opbouwde.

Khashoggi

Mogelijk hebben de lekken te maken met de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi, een criticus van het regime.

Mogelijk hebben de lekken te maken met de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi, een criticus van het regime en columnist van The Washington Post, eigendom van Bezos. Na de moord op Khashoggi in oktober 2018 in Istanboel, die vermoedelijk in opdracht van bin Salman gebeurde, nam de krant het voortouw in de internationale kritiek op het Saoedische regime. Dat werd haar niet in dank afgenomen. Saoedi-Arabië lanceerde een Twitter-aanval tegen Amazon en zijn topman en riep zijn burgers op de webwinkel te boycotten. Niet veel later bracht The National Enquirer het verhaal over Bezos’ affaire naar buiten.

Khashoggi gold als een van de grootste vijanden van bin Salman door zijn uitgebreide kennis van het koningshuis en zijn grote bereik als columnist bij een toonaangevende Amerikaanse krant. In dezelfde periode als Bezos werden ook twee vrienden van de journalist gehackt, wat de vraag doet rijzen of de Saoedi’s de informatie die ze buitmaakten gebruikt hebben om de moord voor te bereiden.

VN-onderzoek

Twee VN-experts riepen de Verenigde Staten en alle andere betrokken landen op dringend een onderzoek naar de zaak in te stellen. ‘Onze informatie wijst erop dat de Saoedische kroonprins bij de hacking betrokken was, met de bedoeling de berichtgeving van The Washington Post over Saoedi-Arabië te beïnvloeden of de krant zelfs het zwijgen op te leggen’, concluderen ze. ‘Deze beschuldigingen versterken het beeld dat de kroonprins alles doet om critici de mond te snoeren.’

Saoedi-Arabië ontkende alle beschuldigingen. De minister van Buitenlandse Zaken, prins Faisal bin Farhan al-Saud, noemde de aantijgingen absurd. ‘Absurd is het juiste woord. Het idee dat de kroonprins de telefoon van Bezos zou hacken, is onnozel.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud