Centjesaandeel Option speeltje van speculanten

Eric Van Zele (links) en Guy Coen, respectievelijk voorzitter en CEO van Option. ©Tim Dirven

Het technologiebedrijf ging maandag door het dak op de Brusselse beurs. Zowel de koers als het aantal verhandelde aandelen. Speculatie, oordeelt zowel de beurswaakhond als voorzitter Eric Van Zele.

Option was maandag veruit de grootste stijger. Het aandeel schoot bijna 34 procent hoger tot 0,098 euro. Het volume overschreed 30 miljoen stuks.

Sinds begin dit jaar verdubbelde de koers van 0,04 tot 0,09 euro. En dat voor een bedrijf met een omzet van 5 à 6 miljoen euro dat nog altijd 8 miljoen euro schulden torst, na een zwak eerste halfjaar over 2017 waarschijnlijk netto voor de negende keer in tien jaar in de rode cijfers duikt en een negatief eigen vermogen heeft.

Om de schulden weg te werken en het eigen vermogen op te krikken smelt redder en voorzitter Eric Van Zele Option samen met zijn holding Crescent. Én overtuigde hij de schuldeisers, waaronder Marc Coucke en de bouwfamilies Verhaeren (Vermec) en Vande Vyvere (Quaroq), om hun schulden om te zetten in aandelen.

Enorme winstverwatering

Door die conversie worden eind maart 910 miljoen nieuwe aandelen gecreëerd - vandaag staan er 298 miljoen uit -, wat de bestaande aandeelhouders een enorme winstverwatering doet slikken.

'Deze transactie maakt veel mensen ongelukkig, ja. Maar zonder dit plan zouden ze nog ongelukkiger zijn. Het enige alternatief was een faillisssement. Nu krijgen ze zicht op een positief verhaal van waardecreatie', zei Van Zele daar eind vorig jaar over.

Dat perspectief weerhoudt er beleggers echter niet van om het aandeel massaal op te pikken. Niet alleen vandaag. De voorbije weken werden elke dag miljoenen stuks verhandeld. Met als uitschieter 30 miljoen aandelen op 6 februari, goed voor liefst 10 procent van het uitstaand kapitaal. De dag ervoor en erna gingen respectievelijk 15 en 13 miljoen stuks over en weer. Op 18 en 19 januari schoot het volume op tot telkens meer dan 20 miljoen stuks.

Heeft het reddingsplan van Option een nieuwe believer aangetrokken? Van Zele denkt van niet: 'Ik weet dat ik noch de andere referentieaandeelhouders bijkopen. (Oprichter Jan Callewaert verkocht onlangs een groot pakket aandelen, red.) En een andere partij heeft zich nog niet kenbaar gemaakt. Iets wat verplicht is als de koper vijf procent van de aandelen zou hebben verworven.'

Speculatie

Wat is er dan aan de hand? De voorzitter noemt het een 'breed gedragen verwachtingspatroon'. 'Beleggers kopen de toekomst. Ze speculeren op het nieuwe Option.'

Het nieuwe Option dat na de conversie een nieuwe naam krijgt en opgaat in een fusiebedrijf met een omzet van 23 miljoen euro. Van Zele: 'Vanuit die optiek gaat de omzet dus maal vier. Maar historisch gezien is de beurswaarde (28 miljoen, red.) voor een bedrijf met zo veel schulden fors.'

Navraag bij beurswaakhond FSMA levert geen andere visie op. 'We hebben dit bekeken. Meer dan marktspeculatie is dit niet', zegt een woordvoerder.

Option heeft 2018 dus goed ingezet. Maar het voorbije jaar verloor het aandeel wel een derde van zijn waarde. En de voorbije vijf jaar ging meer dan 60 procent van de beurswaarde in rook op.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud