Advertentie

Charles Beauduin en An Steegen nieuwe CEO's van Barco

Een van de succesvolste ondernemers van de afgelopen decennnia, Charles Beauduin, neemt samen met An Steegen de dagelijkse leiding van Barco over van Jan De Witte.

Charles Beauduin, de voorzitter van de raad van bestuur en de eigenaar van de weefgetouwenproducent Vandewiele, en bestuurslid An Steegen, chief technology officer (CTO) bij Umicore, worden co-CEO's van het beursgenoteerde bedrijf uit Kortrijk.

Beauduin is een van de succesvolste ondernemers van de voorbije decennia. Hij bouwde de textielmachineproducent Vandewiele, die hij in 1993 samen met zijn vader kocht, uit tot een wereldspeler die ook technologie levert aan bedrijven als Mercedes en Volvo. Beauduin staat bekend om zijn onvoorwaardelijke geloof in technologische vooruitgang. Enkel zo kan volgens hem de maakindustrie in Europa overleven.

Steegen is minder bekend bij het grote publiek, maar kan veel adelbrieven voorleggen. Voor ze in 2018 aan de slag ging bij de materialen- en technologiegroep Umicore was de Limburgse tien jaar verantwoordelijk voor de ontwikkeling van chiptechnologie bij IBM in New York. Daarna werkte ze ruim zeven jaar bij de Leuvense onderzoeksinstelling Imec.

Halfjaarcijfers

CEO Jan De Witte moet plaatsmaken voor het duo. Hij drukte de voorbije jaren zijn stempel door in te zetten op managementdiscipline. De Witte plukte ook de vruchten van innovaties die door zijn voorganger Eric Van Zele in gang werden getrapt. Denk aan Clickshare, de vergaderingstool die in ruim 800.000 vergaderzalen gebruikt wordt.

De Witte slaagde erin de brutobedrijfswinst (ebitda) van 107 miljoen euro in 2017 op te drijven naar 153 miljoen in 2019. Het brutodividend steeg van 2,10 naar 2,65 euro.

De verwachting is dat innovatiefanaat Beauduin en chipspecialist Steegen een nieuwe technologische wind laten waaien.

Barco werd zwaar getroffen door corona. Het goudhaantje Clickshare transformeerde in korte tijd tot kopzorg. Ook dat de bioscopen en evenementen de deuren gesloten moesten houden en ziekenhuizen corona het hoofd moesten bieden in plaats van na te denken over digitale innovatie maakte van 2020 een verschrikkelijk jaar.

Barco geeft maandagochtend naar goede gewoonte de aftrap in Brussel met volledige halfjaarcijfers. Ondanks een relatief bemoedigende kwartaalupdate in april legt de analistenconsensus de lat niet bijster hoog. De lockdowns in het voorjaar in grote delen van de wereld bleven de activiteit temperen.

De verwachting is dat innovatiefanaat Beauduin en chipspecialist Steegen een nieuwe technologische wind laten waaien. De vraag is ook of de machtswissel leidt tot verdere toenadering tussen Vandewiele en Barco, iets wat Beauduin in een eerder gesprek niet uitsloot. Hij wilde geen commentaar kwijt bij zijn nieuwe rol.

Frank Donck, bestuurder bij Barco, wordt voorzitter van het technologiebedrijf, liet Barco vrijdagavond weten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud