Advertentie

Charles Beauduin nieuwe Barco-voorzitter

Charles Beauduin ©Emy Elleboog

Een nieuwe CEO vinden en de strategie na een beroerd jaar op punt zetten. De nieuwe Barco-voorzitter Charles Beauduin kan meteen vol aan de bak.

Een half jaar na de instap in het kapitaal zit Charles Beauduin nu ook officieel aan het roer van Barco. De CEO van Van de Wiele volgt op 1 januari Herman Daems op als voorzitter van de Kortrijkse technologiegroep.

Echt onverwacht is de ruil niet: de West-Vlaamse weefmachinebouwer dook in juni op als grootste aandeelhouder van Barco. Dat deed Beauduin door het belang van 9,6 procent over te nemen van Gimv, de ‘historische’ Vlaamse verankeraar van Barco.

Daems zwaait één jaar voor het verstrijken van zijn mandaat af. Daarmee komt een eind aan vijftien jaar als bestuurder en voorzitter bij Barco. Ook dat is logisch, aangezien Daems als vertegenwoordiger van de uit het kapitaal verdwenen aandeelhouder Gimv zetelde.

Zelf verwijst Daems naar de nieuwe bankenwet. Die legt een strenge cumulbeperking op. Wie bij een bank bestuurder is, mag ten hoogste drie andere bestuurszitjes hebben. Daems is naast voorzitter van BNP Paribas Fortis ook nog actief bij de Belgische commissie voor corporate governance, de KU Leuven en het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO).

De discrete industriële ondernemer Beauduin (55) is sinds 1993 CEO van Van de Wiele.  Onder zijn aansturen zette de weefmachinebouwer een indrukwekkend parcours neer, met een verdrievoudiging van de omzet op twee decennia.

Barco heeft net als Van de Wiele een bedrijfscultuur die sterk op onderzoek en ontwikkeling (O&O) focust. ‘Het drama van de industrie in Europa is dat er vandaag gewoon te weinig wordt geïnvesteerd. Ik zou hier gemakkelijk de winst kunnen verdubbelen, gewoon door minder uit te geven aan onderzoek en ontwikkeling. Door minder te automiseren. Dat zou vijf jaar mooie cijfers opleveren. Daarna zou alles instorten’, zei Beauduin in 2013 in een zeldzaam interview met De Tijd.

De Van de Wiele-CEO kan vol aan de bak bij Barco. De technologiegroep heeft er immers een beroerd jaar op zitten. De groep slaagde er tegen de verwachtingen niet in de vertraging in de markt voor digitale cinema te compenseren met andere marktniches en werd op de beurs keihard afgestraft voor twee winstwaarschuwingen. CEO Eric Van Zele neemt kritisch alle afdelingen die schaalgrootte ontberen, onder de loupe.

De CEO liet ook weten geen vragende partij te zijn om zijn resterende drie jaar uit te doen. De nieuwe voorzitter kan dus meteen ook de zoektocht naar een nieuwe CEO aanvatten.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud