China laat Ant Group verschrompelen tot financiële holding

Ant Group-oprichter Jack Ma. ©REUTERS

De Chinese overheid legt de fintechgroep Ant Group aan banden. Het betaalplatform van de miljardair Jack Ma wordt onder bankentoezicht geplaatst.

Op uitnodiging van de People's Bank of China, de Chinese centrale bank, hielden enkele toezichthouders maandag overleg met verantwoordelijken van Ant Group. De uitkomst van dat gesprek is een grondige hervorming van het bedrijf boven de betaalapp Alipay, die door ruim een miljard Chinezen gebruikt wordt.

Het herstructureringsplan betekent de facto dat Ant Group onder bankentoezicht wordt geplaatst. De fintechgroep moet zich omvormen tot een financiële holding en zich aan de Chinese bankenregels houden. 'Een grootschalig, haalbaar herstelplan', heet het in een droog statement van de People's Bank of China.

Ant Group werd opgericht door Jack Ma, die sinds vorig jaar opgejaagd wild is in China. Ma haalde zich in oktober de toorn van de Communistische Partij op de hals toen hij zich kritisch uitliet over de grote Chinese overheidsbanken. De beursgang van Ant Group, die met ruim 35 miljard dollar 's werelds grootste zou worden, werd daarop uitgesteld. Ma verdween ook een tijdje uit het publieke leven.

Alibaba

Afgelopen weekend legde de Chinese overheid Alibaba, het e-commerceplatform dat een belang van een derde in Ant Group heeft, nog een recordboete van 18,2 miljard renminbi (2,34 miljard euro) op. Waarnemers beschouwen de straf als een afronding van het kartelonderzoek dat de Chinese monopoliewaakhond eind vorig jaar instelde naar Alibaba's dominante marktpositie.

Dat het China er vooral om te doen was Alibaba, ook al opgericht door Ma, weer in het gelid te doen lopen, blijkt uit de reactie van het bedrijf. 'We aanvaarden deze boete in alle nederigheid. Zonder hulp van de Chinese overheid had Alibaba nooit zo sterk kunnen groeien. Voor die hulp zijn we vol dankbaarheid en respect.'

De recordboete van 2,34 miljard euro is voor Alibaba niet meer dan een financieel schrammetje. De e-commercereus draait jaarlijkse een nettowinst van 20 miljard. De monsterboete lijkt ook beleggers weinig te deren. Op de beurs van Hongkong ging Alibaba maandag 8 procent hoger.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud