China noopt Apple tot zeldzame waarschuwing

Een Apple-winkel in de Chinese stad Sjanghai. ©REUTERS

De eerste waarschuwing in zestien jaar van de anders zo voorspelbare iPhone-producent wakkert de onrust over de Chinese economie aan.

Het kwartaal tot eind december - het eerste van het boekjaar 2018/19 voor Apple  - zal slechter uitvallen dan gedacht, laat topman Tim Cook weten in een brief aan beleggers die na het slot van de beurs op Wall Street online verscheen.

Apple ziet de omzet uitkomen op 84 miljard dollar, terwijl het eerder rekende op 89 tot 93 miljard dollar. De brutomarge, de omzet min de kosten van de verkoop, moet uitkomen op 38 procent daarvan.

EERSTE WAARSCHUWING SINDS 2002

Een waarschuwing van Apple is uitermate zeldzaam. De vorige keer dat het meestal zeer voorspelbare bedrijf moest erkennen de eigen prognoses niet te kunnen inlossen, was op 18 juni 2002.

Apple - dat toen het gros van de omzet uit computers als de iMac en de iBook haalde, de iPhone volgde pas vijf jaar later - waarschuwde toen dat de omzet onder 1,5 miljard dollar zou blijven. Ter vergelijking: nu waarschuwt Apple voor een omzet die 'maar' 84 miljard dollar zal belopen. 

De vorige prognoses van Apple waren nog maar 60 dagen oud, geeft Cook toe. Maar in die 60 dagen is vooral het plaatje in China danig versomberd

'We rekenden op enkele uitdagingen in de belangrijkste groeimarkten, maar we voorzagen niet de omvang van de verslechtering van de economie, voornamelijk in Greater China (het Chinese vasteland inclusief Hongkong, Macau en Taiwan)', aldus de topman.

100 procent

'Bijna alle omzet die we mislopen ten opzichte van onze vorige prognose verliezen we in China op de iPhone, de Mac en de iPad. Onze omzetdaling jaar op jaar is voor meer dan 100 procent aan China te wijten.' 

Cook verwijst expliciet naar de toenemende handelsspanningen en de impact daarvan op de Chinese economie. 'Het klimaat van onzekerheid op de financiële markten heeft zich naar onze winkels verspreid. Vooral op de smartphonemarkt is er een serieuze krimp.' 

De Apple-baas voegt daaraan toe dat ook de verkoop van de nieuwe reeks iPhones - erg dure toestellen waarover al getwijfeld werd of consumenten ze wel zouden lusten - minder goed loopt dan verhoopt.

Apple sloot woensdag in New York op 157,92 dollar , goed voor een beurswaarde van net geen 750 miljard dollar. Het aandeel had al stevig gebloed sinds Apple begin augustus als eerste westers bedrijf de kaap van 1.000 miljard dollar beurswaarde had overschreden.

Sindsdien heeft de berenmarkt op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq de beurswaarde van Apple al met 300 miljard dollar afgetopt. Nu is Microsoft, de grote overlever van Big Tech, het waardevolste bedrijf ter wereld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud