'Chinese Google' houdt beleggers tevreden

©REUTERS

Het internetbedrijf Baidu, zeg maar het Chinese Google, heeft omzet- en winstcijfers gerapporteerd die een stuk beter zijn dan verwacht. Het aandeel steeg na beurs met vijf procent.

Baidu profiteerde van goede prestaties in zijn kernactiviteit, de verkoop van advertenties, onder meer via zijn zoekmotor en nieuwsfeed. De omzet steeg in het kwartaal oktober-december van 18,2 naar 23,6 miljard yuan (3 miljard euro). Analisten waren uitgegaan van 23,1 miljard.

Baidu is een deel van wat wel eens de ‘drie-eenheid’ van de Chinese internetsector wordt genoemd, naast de e-commercereus Alibaba en Tencent Holdings.

Enkele slechte beslissingen deden Baidu twee jaar geleden nog fors in het rood duiken, maar die periode lijkt nu afgesloten. Het aandeel steeg in de Amerikaanse nabeurshandel dinsdagavond met vijf procent tot 236,4 dollar.

De nettowinst van het concern kwam in het voorbije kwartaal uit op 4,16 miljard yuan (531 miljoen euro), tegenover 4,13 miljard yuan een jaar eerder.

De winst per aandeel, gezuiverd voor eenmalige resultaten, lag op 14,9 yuan per aandeel. Analisten hadden hier gemiddeld slechts op 13,38 yuan gerekend.

Net als Alphabet (moederbedrijf van Google) werkt ook Baidu aan zelfrijdende wagens. ©REUTERS

De goede resultaten zijn een opsteker voor Baidu. Als het bedrijf zijn aandeelhouders gelukkig kan houden, wordt het ook makkelijker om geld opzij te zetten voor ‘moonshots’, langetermijnprojecten zoals zelfrijdende wagens en toepassingen rond artificiële intelligentie.

Baidu is ook van plan om zijn populaire videostreamingdienst iQiyi naar de beurs te brengen. Met het geld van die beursgang wil het bedrijf eigen content maken en aankopen. Baidu concurreert in de streamingmarkt met Tencent en Alibaba.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content