Chinese techreuzen ontsnappen aan Amerikaanse sancties

©REUTERS

De Amerikaanse beleggers mogen voorlopig blijven handelen in de aandelen van de Chinese techbedrijven Alibaba, Tencent en Baidu.

De haviken in de Amerikaanse regering sturen al langer aan op een strengere aanpak van Chinese bedrijven. In november voerde president Donald Trump wetgeving door die Chinese bedrijven gelinkt aan het leger op een zwarte lijst zet.

Het komt erop neer dat Amerikaanse beleggers niet meer kunnen investeren in die bedrijven. Woensdag scherpte Trump dat presidentieel decreet aan. Beleggers met aandelen in die bedrijven moeten ze binnen het jaar verkopen.

Capitool

De haviken, die willen doorzetten zodat de aanstaande president Joe Biden de wetgeving niet snel kan terugdraaien, haalden hun slag niet volledig thuis. Ze aasden erop de grootste drie Chinese techspelers aan de zwarte lijst toe te voegen: de zoekmachine Baidu, de e-commercespeler Alibaba en Tencent, het bedrijf boven de chat- en betaalapp WeChat.

Vooral minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo had daarop aangedrongen. Volgens de krant Financial Times dachten Pompeo en minister van Defensie Chris Miller eerder deze week dat ze hun slag binnen hadden. Maar minister van Financiƫn Steve Mnuchin wist Trump ervan te overtuigen dat de ingreep niet in het belang is van Amerikaanse beleggers.

Ironisch genoeg zou de bestorming van het Capitool vorige week meegespeeld hebben in de beslissing. Een van de architecten van het strengere Chinabeleid nam ontslag omdat hij niet kon leven met Trumps antwoord op de onlusten in Washington.

Ironisch genoeg zou de bestorming van het Capitool vorige week meegespeeld hebben in de beslissing. Veiligheidsadviseur Matt Pottinger, een van de architecten van het strengere Chinabeleid, nam ontslag omdat hij niet kon leven met Trumps antwoord op de onlusten in Washington. Daardoor zouden Alibaba, Tencent en Baidu alsnog de dans ontspringen.

Handelsconflict

De jongste weken werden stelselmatig nieuwe bedrijven aan de lijst toegevoegd. Het gaat onder meer om de chipmaker SMIC, de oliereus SMOOC en acht Chinese apps, waaronder de betaalapps Alipay en WeChat Pay. Volgens Trump vormen die apps een bedreiging voor de nationale veiligheid, omdat ze de Chinese regering toegang zouden bieden tot gevoelige data.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud