'Chinese Uber' Didi Chuxing wil 4 miljard dollar ophalen bij beursgang

Didi Chuxing is de Chinese variant van de Amerikaanse taxidienst Uber. ©Bloomberg

De grootste alternatieve taxidienst van China mikt bij zijn geplande beursgang op een waardering van 62 tot 67 miljard dollar. De intrede op Wall Street zou Didi Chuxing ongeveer 4 miljard dollar aan vers kapitaal opleveren.

In de aanloop naar zijn in juli geplande beursgang heeft Didi Chuxing zijn prospectus ingediend bij de Securities and Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse beurswaakhond. Het plan is om 288 miljoen aandelen te verkopen. Het Chinese bedrijf, dat dagelijks 30 miljoen ritten verzorgt, schuift een prijsvork van 13 à 14 dollar per aandeel naar voren.

In mediaberichten circuleerden eerder deze maand, toen de taxidienst zijn beursplannen bekendmaakte, waarderingen die tussen 70 miljard en 100 miljard dollar schommelden. Uit de documenten valt op te maken dat het eerder om een waardering van 62 miljard tot 67 miljard dollar zal gaan. Bij zijn recentste kapitaalronde van 2019 kreeg Didi nog een waarde van 62 miljard dollar opgeplakt.

67 miljard
waardering
Aan de bovenzijde van de prijsvork kan de intrede op Wall Street het Chinese Didi Chuxing een waardering van 67 miljard dollar opleveren.

Ter vergelijking: de Amerikaanse taxi-app Uber sloot de handelsdag donderdag af met een beurswaarde van 95 miljard dollar. De twee bedrijven zijn geen onbekenden. Vijf jaar geleden slaagde Didi Chuxing er na een prijzenoorlog in om de Chinese activiteiten van Uber op te slorpen. Sindsdien controleren de Amerikanen een belang van net geen 13 procent in Didi.

Naar Europa?

Met de 4 miljard dollar die Didi Chuxing - 'didi' staat voor het geluid van een autotoeter, 'chuxing' is het Chinese woord voor reizen - mogelijk binnenrijft, wil de taxidienst investeren in innovatie, technologie en elektrische voertuigen. Ook een expansie buiten thuismarkt China en nieuwe producten of diensten staan op de planning van oprichter en topman Cheng Wei, die 7 procent van de aandelen controleert.

Zo zijn er plannen om nog dit jaar de oversteek naar West-Europa te maken. De taxidienst - die de toepasselijke ticker 'DIDI' zal krijgen - is actief in 15 landen, waaronder Rusland en Australië. In zijn thuisland ligt Didi Chuxing onder vuur sinds de Chinese concurrentiewaakhond vorige week een onderzoek instelde naar de handelspraktijken en prijsmechanismen. Didi zou kleinere rivalen op oneerlijke wijze uit de markt geduwd hebben, maar deed het nieuwsbericht van het persagentschap Reuters daarover af als 'ongefundeerde speculatie'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud