Advertentie

Chipdivisie Toshiba mogelijk Amerikaans

Voor CEO Satoshi Tsunakawa van Toshiba wordt de verkoop van de chipdivisie cruciaal om het Japanse concern te redden. ©REUTERS

De Amerikaanse partijen Broadcom en KKR maken een goede kans om de chipdivisie van de noodlijdende Japanse technologiereus Toshiba in te lijven.

Het meer dan 140 jaar oude Toshiba zit in slechte papieren. De zware problemen bij de Amerikaanse kerncentralebouwer Westinghouse, een onderdeel van Toshiba, hebben het Japanse technologieconcern op de rand van de afgrond gebracht.

Cruciaal voor het overleven van Toshiba wordt de succesvolle verkoop van de chipdivisie van de groep. Die operatie moet de nodige miljarden opleveren om Toshiba te doen doorstarten.

Vandaag, vrijdag, wordt de tweede biedronde voor de chipdivisie afgesloten. Volgens het persbureau Bloomberg, dat zich baseert op bronnen dicht bij het dossier, gelden de Amerikaanse chipgroep Broadcom en de private-equityspeler KKR als de belangrijkste kanshebbers voor de overname.

Broadcom lijkt het hoogste bedrag te bieden: het heeft ongeveer 2.200 miljard yen (17,6 miljard euro) veil voor de Japanse chipbakker. KKR, dat samenwerkt met op zijn minst één Japanse partij, telt zo'n 1.800 miljard yen neer. Het persbureau Reuters meent te weten dat Broadcom samen biedt met een andere Amerikaanse private-equitygroep, Silver Lake. Reuters vermeldt ook Bain Capital, een sectorgenoot van KKR en Silver Lake, als een van de kandidaat-kopers. Mogelijk zijn er nog gegadigden.

De uitkomst van het dossier is echter nog onzeker. Zo spelen er politieke elementen mee. Want de regering in Tokio heeft ook graag een zeg over het lot van de belangrijke chipbakker. Voorts is er de rol van het eveneens Amerikaanse Western Digital, de partner van Toshiba in een van de belangrijkste chipfabrieken van de Japanners. Er zijn spanningen tussen de twee omdat Western Digital zijn veto wil kunnen uitspreken tegen een koper die het niet zit zitten. Mogelijk biedt het trouwens zelf mee. 

Bloomberg meldt bovendien nog dat ook het Amerikaanse Apple zich kan gaan moeien in het verkoopproces. Apple gebruikt geheugenchips van Toshiba in zijn producten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud