Chipontwikkelaar Melexis blijft somber

Françoise Chombar, de CEO van Melexis. ©Jonas Lampens

De omzet van de chipontwikkelaar Melexis krimpt voor het tweede kwartaal op rij. Opnieuw kleuren de Amerikaans-Chinese handelsspanningen de resultaten.

CEO Françoise Chombar behoudt haar sombere jaarprognose. Melexis  , de Belgische chipontwikkelaar van wie in elke auto gemiddeld elf chips zitten, draaide het afgelopen kwartaal een omzet van 120 miljoen euro, een daling van 15 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

-48%
Bedrijfsresultaat
Het bedrijfsresultaat van Melexis daalde met 48 procent. Dat is een stuk onder de marge van 17 procent die analisten verwacht hadden.

Het bedrijfsresultaat bedroeg 18,4 miljoen euro of 15,4 procent van de omzet, een daling van 48 procent en een stuk onder de marge van 17 procent die analisten verwacht hadden.

Het tweede kwartaal was dus opnieuw een misser voor Melexis, al lijkt het ergste achter de rug. De omzet stijgt met 3 procent tegenover het dramatische eerste kwartaal en de winst stijgt met 17 procent in vergelijking met de maanden januari, februari en maart.

Krimp

Chombar blijft bij haar verwachting dat de omzet dit jaar onder het niveau van 2018 zal liggen. Daarmee zou Melexis zijn eerste omzetdaling sinds het crisisjaar 2009 boeken. Chombar gaat uit van een omzet tussen 117 en 123 miljoen euro, waar analisten op 128 miljoen euro mikken. De marge bedraagt 15 procent, luidt de voorspelling. Analisten mikken op 17 procent.

Het bedrijf lijdt als belangrijke toeleverancier voor de autosector zwaar onder de economische en geopolitieke situatie door de wereldwijde handelsspanningen. Consumenten zijn minder geneigd een nieuwe wagen aan te schaffen waardoor klanten voorzichtiger omgaan met hun voorraadniveaus. 'Hoewel we de voorraden bij klanten beneden het niveau van begin dit jaar inschatten, blijft het onzeker wanneer hun bestelgedrag verandert. De visibiliteit blijft laag', stelt Chombar. 

Sterkhouders

Wel krijgt Melexis voorzichtig rugwind van nieuwe wetgeving in India en China. 'De recente China-6-norm of de Bharat-6 in India stimuleren voertuigfabrikanten om de manier waarop zij bijvoorbeeld brandstofdampen aanpakken, aan te passen. In deze context zijn de druksensoren van Melexis geschikt om de uitstoot van benzinedampen aan te pakken', zegt Melexis.

Hoewel we de voorraden bij klanten beneden het niveau van begin dit jaar inschatten, blijft het onzeker wanneer hun bestelgedrag verandert.
Françoise Chombar
CEO Melexis

Ook de chips voor slimme randapparatuur in elektrische wagens presteerden afgelopen kwartaal sterk, bijvoorbeeld voor de aansluiting van kleine waterpompen voor het optimaal thermisch beheer van batterijen.

Melexis blijft ondanks de economische onzekerheid driftig voort investeren om meteen te kunnen reageren als de markt weer aantrekt. De chipontwikkelaar spendeerde in het tweede kwartaal 16 procent van zijn omzet aan onderzoek en ontwikkeling.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud