Advertentie

Chombar zwaait met recordcijfers af als Melexis-CEO

Melexis-CEO Françoise Chombar geeft op 1 augustus de fakkel door aan Marc Biron. ©Tim Dirven

Françoise Chombar neemt met een sterk rapport afscheid als CEO van Melexis. De autochipontwikkelaar trekt zijn verwachtingen voor het volledige jaar andermaal op.

De wereldwijde chiphonger legt Melexis geen windeieren. De leverancier van halfgeleiders voor de autosector heeft er een ijzersterk eerste halfjaar opzitten, blijkt woensdagochtend uit de kwartaalupdate.

Met een omzet van 159 miljoen euro komt het kwartaalcijfer aan de bovenkant van de vork tussen 155 en 160 miljoen euro uit die Melexis na het eerste kwartaal voorspelde. Dat is goed voor een groei van 58 procent in vergelijking met een jaar eerder. Daarbij komt dat negatieve wisselkoerseffecten dit jaar een negatieve impact van 4 procent hadden, in vergelijking met vorig jaar.

Op die omzet boekte Melexis een brutobedrijfswinst (ebitda) van 47,4 miljoen euro, een groei van 116 procent in vergelijking met 2020. De bedrijfswinst (ebit) komt uit op 36,4 miljoen euro, een opstoot van 260 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Recordjacht

De aanhoudend sterke vraag naar chips geeft Melexis uitzicht op een bloeiend najaar. Nadat het bedrijf na het eerste kwartaal al eens de groeiprognoses had opgetrokken van 10 à 15 procent naar 22 à 25 procent groei, komt daar nu nog een slok bij. Voortaan rekent de chipproducent op 24 à 27 procent omzetgroei.

Dat omzetoptimisme gaat hand in hand met een hogere winstprognose. In plaats van de eerder beoogde 21 procent winstmarge, verwacht Melexis nu 22 procent marge te boeken.

Met die prognoses stevent Melexis waarschijnlijk af op een recordjaar. Als het bedrijf de onderkant van de eigen omzetvork haalt, zou dat goed zijn voor 629 miljoen euro jaaromzet. 22 procent marge op dat cijfer zou 138 miljoen euro bedrijfswinst betekenen, een evenaring van het recordjaar 2018. Als Melexis het beter doet dan de laagste lat die het zichzelf oplegt, wordt 2021 een vers record.

In afwachting heeft het bedrijf vertrouwen genoeg om een interim-dividend uit te keren. Aandeelhouders krijgen midden oktober bruto 1,30 euro per aandeel op hun beleggersrekening gestort.

Elektrische turbo

Dat Melexis boomt, ligt niet enkel aan de razendsnel herstelde vraag naar auto's. Ook de elektrificatie van het wagenpark zet een turbo onder de chiphonger in de autosector. Vandaag telt elke auto die van de band rolt gemiddeld 13 chips van Melexis, terwijl dat er een jaar geleden nog maar 11 waren.

Die groei is te danken aan de opmars van de 'EV's' (electric vehicles), die nog meer chips bevatten dan hun door fossiele brandstoffen aangedreven neefjes. In de Tesla Model 3 zitten al 32 chips van Ieperse makelij (zie illustratie).

Afscheid

De grootste uitdaging in het waarmaken van de jaarverwachtingen is kunnen voldoen aan die boomende vraag, laat Melexis optekenen. 'We zijn vandaag eerder gehinderd door het aanbod dan de vraag', zei CEO Françoise Chombar, in haar laatste toelichting als CEO. 'Maar we slagen er voorlopig zeer goed in het beschikbare materiaal eerlijk over onze klantenbasis te verdelen.'

De uitdaging is vandaag eerder het aanbod dan de vraag.
Françoise Chombar
CEO Melexis

Chombar wordt op 1 augustus opgevolgd door Melexis-veteraan Marc Biron. 'Het is met trots dat ik mijn rol als voorzitter opneem op 1 augustus', zegt Chombar. 'Ik laat de bühne mooi voorbereid achter voor mijn opvolger en zijn team.'

Drie vragen aan...

Afscheidnemend Melexis-CEO Françoise Chombar:

Melexis trekt voor de tweede keer in een paar maanden de prognoses op. Is de coronacrisis verleden tijd voor u?

Chombar: 'Zolang dit virus bestaat, zullen we er rekening mee moeten houden. Melexis is niet immuun. Onze supply chain blijft fragiel in deze crisis. Zo zijn er in Azië nog uitbraken. Die worden heel kordaat aangepakt, wat goed is. Maar dat kan de keten nog in de war sturen. Het blijft een fragiele situatie, maar ik durf te zeggen dat we ze goed aanpakken. We monitoren de situatie goed en hebben de nodige backupplannen.'

Is de huidige chipschaarste een bedreiging voor de nabij toekomst van Melexis?

Chombar: 'Natuurlijk is het niet leuk nee te moeten zeggen als een klant meer wil bestellen, omdat het aanbod er niet is. Maar ik zie deze situatie eerder als een opportuniteit dan een bedreiging. Een crisis kan je vriend zijn. We hebben dat in het verleden bij Melexis altijd op dezelfde manier aangepakt: kijk het beest in de ogen, trek lessen uit wat je ziet en pas je aan. Als onze sector dat nu ook doet, kunnen we er alleen beter van worden. Het is ook een opportuniteit om je markt beter te leren kennen. Er komen bedrijven die nog geen klant waren bij ons aankloppen om te kijken of we ze voort kunnen helpen. Soms lukt dat, soms niet, maar je leert altijd bij.'

Dit waren de laatste cijfers die u presenteerde als CEO. Hoe voelt dat?

Chombar: 'Een beetje onwennig. Maar ook als de juiste beslissing. Het is een goed moment om de teugels door te geven, we zijn goed bezig als bedrijf. En ik heb het volste vertrouwen in mijn opvolger Marc Biron en de nieuwe ploeg. Voor mij is het een nieuw begin, ook dat voelt goed.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud