Clouddiensten geven omzet en winst Microsoft een boost

CEO Satya Nadella legde de voorbije jaren de focus op clouddiensten. ©Bloomberg

Microsoft heeft in zijn derde kwartaal (het eerste kwartaal van het kalenderjaar) zowel de omzet als de winst flink zien aandikken.

Microsoft  zette in de verslagperiode voor 30,6 miljard dollar aan opbrengsten in de boeken. Dat is 14 procent meer dan een jaar eerder en hoger dan de meeste kenners vooraf hadden voorspeld.

Het operationeel resultaat dikte met 25 procent aan tot 10,3 miljard dollar. Onder de streep resteerde een winst van 8,8 miljard dollar. Dat is 19 procent meer dan een jaar terug.

In totaal keerde de onderneming in het kwartaal 7,4 miljard dollar uit aan beleggers, via dividenden of aandeleninkopen.

De goede cijfers heeft het concern uit Redmond niet voor het eerst in grote mate te danken aan zijn clouddienstenpoot Microsoft Azure, en aan de cloudversie van zijn kantoorsoftware Office.

Het aandeel won in de nabeurshandel nog 3 procent, wat de winst sinds nieuwjaar al op 23 procent brengt. Tijdens de reguliere handel tikte Microsoft al een recordkoers aan van 125,85 dollar.

De klemtoon op clouddiensten, die het bedrijf minder afhankelijk maakte van zijn besturingssoftware Windows, is de verdienste geweest van CEO Satya Nadella. De groei in die afdeling nam weliswaar lichtjes af, van 76 procent in het tweede naar 73 procent in het derde kwartaal, maar de afdeling die Azure omvat kwam met een omzet van 9,65 miljard dollar ruim uit boven de analistenprognose van 9,28 miljard dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud