Coronavirus noopt Apple tot omzetalarm

Door het coronavirus zijn veel Chinese Apple-winkels dicht. Ook de Chinese bedrijven die de producten maken ondervinden hinder.

Voor de tweede keer in iets meer dan een jaar doorkruist China het groeipad van het waardevolste technologiebedrijf ter wereld.

Drie weken nadat Apple   recordresultaten aan een optimistische prognose heeft gekoppeld, waarschuwt de Californische technologiereus dat die outlook te optimistisch blijkt. Eind januari gaf CEO Tim Cook al aan dat de belofte van een kwartaalomzet rond 65 miljard dollar 'een weerspiegeling van de Chinese gezondheidscrisis op dit ogenblik' was. 

De escalatie van de crisis, die Peking maar moeizaam onder controle lijkt te krijgen, is nu een feit. Het virus treft de iPhone-maker op twee manieren. Enerzijds sloot Apple  de voorbije weken veel van zijn Chinese winkels om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Apple-winkels die wel open zijn, zijn minder lang open en lokken minder klanten.

De terugkeer naar een normale situatie gaat trager dan we verwachtten
Tim Cook
CEO Apple

Anderzijds lagen de Chinese fabrieken waarin Apple zijn producten laat maken stil of draaien ze op een lager pitje. 'Het werk begint te hervatten, maar de terugkeer naar een normale situatie gaat trager dan we verwachtten', luidt het.

'De voorraadtekorten van de iPhone zullen tijdelijk gevolgen hebben voor onze omzet in de hele wereld’, klinkt het. Apple benadrukt wel dat de vraag buiten China sterk blijft en het probleem daar er een van aanbod is. 

Opvallend: het is de tweede keer in dertien maanden dat China Apple tot een omzetwaarschuwing noopt. Begin 2019 stokte de groei van de iPhone even door een tegenzittende economie in de Volksrepubliek. Die eerste waarschuwing in 16 jaar bleek maar een accident de parcours.

Over het voorbije jaar is de beurswaarde van de groep verdubbeld naar 1.400 miljard dollar. Vooral omdat Apple er steeds beter in slaagt uit het 'ecosysteem' van 1,5 miljard geïnstalleerde iPhones en andere toestellen recurrente inkomsten te puren, zoals de verkoop van gadgets (AirPods, Apple Watch) en diensten (Apple Pay, AppleCare).

Dat de op een na grootste wereldeconomie bijna tot stilstand is gekomen, dwingt steeds meer bedrijven tot een waarschuwing vanwege de verstoring van de logistieke keten in de wereld. Die economische impact doet onder meer de Duitse en de Japanse economie op het randje van een recessie balanceren en is voelbaar van de gigant Apple over Bpost tot de Kempense industriële holding Campine

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud