Coucke investeert in slimme armband voor senioren

©Thomas De Boever

Marc Coucke investeert 2 miljoen euro in het bedrijf achter Embracelet, het slimme horloge voor senioren. Nog 39 andere prominenten waaronder Thomas Leysen worden aandeelhouder.

Embracelet is een slim horloge dat senioren verbindt met hun kinderen, familie of zorgverstrekkers. Als de drager van de armband valt, kan hij met een druk op het display alarm slaan. Een prototype wordt donderdag voorgesteld op de ReVa-beurs in Gent.

Toen ik over het initiatief van mijn collega-ondernemers las, voelde ik direct dat dit iets bijzonders is
Marc Coucke
grootste aandeelhouder in bedrijf achter Embracelet

Het bedrijf achter Embracelet, de Belgische start-up Uest, heeft 4,5 miljoen euro vers kapitaal opgehaald bij nieuwe investeerders, waaronder enkele grote namen uit het bedrijfsleven en de reclamewereld.

 

Alychlo, het investeringsfonds van Omega Pharma-stichter Marc Coucke, neemt 2 miljoen euro voor zijn rekening. Hij wordt daardoor de grootste aandeelhouder van Uest, goed voor 33 procent van het kapitaal. De start-up wordt dus gewaardeerd op 6 miljoen euro. Ook Fidimec, het investeringsfonds van onderzoeksinstituut Imec, stapt mee in.

Uest verwelkomt naast Coucke en Imec nog 39 nieuwe aandeelhouders. Het gaat onder meer om captain of industry Thomas Leysen, sportmanager Bob Verbeeck (Golazo), Conny Vandendriessche (Accent), Peter Quaghebeur (WPG Uitgevers), Bruno Humblet (financieel directeur Bekaert), toplui uit de vastgoedsector en de reclamemakers Gio Canini (Young & Rubicam) en Pieter Goiris (Boondoggle).

Daarmee oogt de aandeelhouderslijst van Uest almaar indrukwekkender. Een twintigtal prominenten outten zich een maand geleden in De Tijd als costichters, waaronder CD&V-voorzitter Wouter Beke, Chris Van Doorslaer (Cartamundi), Christophe Degrez (Eneco België), Marc Fauconnier (Famous), Bart Claes (JBC), Luc Van Mol (ZEB), Katrien Devos (HR Builders) en de internetdenkers Peter Hinssen (Across) en Steven Van Belleghem.

Na participaties in onder meer farmabedrijf Mithra en appartementenbouwer Versluys is Embracelet het recentste project waarin Marc Coucke de opbrengst uit de verkoop van Omega Pharma herinvesteert. Coucke: 'Toen ik over het initiatief van mijn collega-ondernemers las, voelde ik direct dat dit iets bijzonders is. Het project past perfect in het kader waar ik met mijn investeringen wil voor staan. Uest is op een sociale missie.'

Het verse kapitaal moet de internationale ambities financieren. Vanaf juli worden de eerste werkende toestellen geleverd aan de klanten die een voorbestelling plaatsten. Na de aankondiging eind maart kreeg Uest op een week tijd 100 voorbestellingen binnen. Vanaf september start de verkoop op grote schaal. Na België is het de bedoeling om snel uit te breiden naar Nederland, Frankrijk, Duitsland en Engeland. Later volgt de rest van Europa en andere continenten.

Uest bestaat momenteel uit vier personen, geleid door CEO Johan De Geyter (ex-Imec en ex-Across). Het bedrijf wil nog dit jaar uitgroeien tot een team van vijftien medewerkers.

Zal u Embracelet zelf in uw familie gebruiken?
Coucke: 'Absoluut. Ik heb al enkele Embracelets besteld, want het gaat snel met de inschrijvingen. Ik zie het in de twee richtingen. Het is niet alleen nuttig dat ouders hun kinderen kunnen waarschuwen, maar ook omgekeerd. Het bedrijf focust tot nu toe vooral op senioren, maar jonge kinderen zijn volgens mij een bijkomende markt waar veel potentieel in zit.'

U wordt de grootste aandeelhouder. Is het de ambitie om de meerderheid te verwerven?
Coucke: 'Nee, helemaal niet. De inbreng van 2 miljoen euro was in functie van wat het bedrijf op dit moment nodig heeft om zich te ontwikkelen. Om het verschil te maken, zijn ook financiële middelen nodig.'

Is het zoals in de koers: springt u mee met de goede vlucht?
Coucke: 'Niet helemaal. Ik wil ook meehelpen om het kopwerk te doen. Dit project is uniek in de wereld. Het is schitterend om te zien dat zovelen dit project steunen. Er beweegt iets. Ik voel dat er een nieuwe dynamiek is in ondernemend Vlaanderen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud