Coucke stapt in snelgroeiend 'uitvindersbedrijf' Comate

Wouter Foulon (links) en zijn neef Sander Van den dries zijn de oprichters van Comate.

Marc Coucke koopt een 'aanzienlijke participatie' in Comate, een Leuvens design- en engineeringbedrijf dat als R&D-centrum werkt voor andere ondernemingen. Hij lanceert met Comate ook een eigen durffonds voor investeringen in starters.

Robotsneeuwruimers, exoskeletons, geluidssystemen voor BMW, Volvo of VW, keukenstomers, chirurgische tools voor heupoperaties, onderdelen van glasvezelnetwerken, Comate ontwikkelt ze allemaal.

Het bedrijf doet dat niet voor zichzelf, maar in opdracht van derden, waaronder bedrijven als MiDiagnostics en Mealhero. Voor MiDiagnostics ontwikkelde het toestellen voor het uitlezen van Covid-19-tests en voor Mealhero een slimme stomer voor gezonde maaltijden. Achter Comate staan oprichter Wouter Foulon en zijn co-CEO en neef Sander Van den dries.

De jongste tien jaar groeide het 'uitvindersbedrijf' heel fors, wat in 2019 uitmondde in de titel van 'Kmo van het jaar' van de werkgeversorganisatie Unizo. De consultant Deloitte nam het bedrijf meerdere keren op in zijn top-50 van snelst groeiende bedrijven.

Met de steun van Alychlo, het investeringsvehikel van Coucke, wil Comate zijn model - productideeën uit diverse sectoren omzetten in vermarktbare producten en toestellen - uitbreiden naar het Europese niveau. Hoeveel Coucke daarvoor in het Leuvens bedrijf pompt, is niet bekend, hoe groot zijn participatie wordt evenmin.

In 2019 boekte Comate een brutomarge (omzet min kosten) van 2,9 miljoen euro, dubbel zoveel als het jaar ervoor. De bedrijfswinst verdubbelde eveneens tot 0,6 miljoen euro en netto ging de winst maal drie tot 0,46 miljoen.

Alychlo en Comate richten ook Comate Ventures op. Financiële details worden ook hier niet meegedeeld. Met dit fonds willen de twee partners bedrijven met een high-tech innovatief idee de eerste financiële mogelijkheden bieden.

Hoog toerental

Coucke is sinds begin dit jaar heel actief, zowel qua investeringen als wat betreft desinvesteringen.

Hij verkocht onder meer in aandelen in de farmagroep Mithra en de farmaleverancier Fagron, pompte 50 miljoen euro in de fruit- en groentengroep Greenyard en investeerde bijkomende middelen in miDiagnostics. Coucke legde ook geld op tafel bij de beursintroductie van zijn waterzuiveringsbedrijf Ekopak en de beursgang van de Italiaanse bouwer van luxejachten The Italian Sea Group.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud