Advertentie

Cronos verkoopt specialist in geolocalisatie aan Bencis

Just Eat Takeaway.com gebruikt de oplossingen van Geo Square om de routes van zijn maaltijdbezorgers te optimaliseren. ©Peter Hilz

De hyperdiscrete IT-groep Cronos verkoopt de specialist in geolocalisatie Geo Square aan Bencis en het management. Het bedrijf wil met de hulp van het investeringsfonds groeien in de Benelux en uitbreiden naar andere West-Europese landen.

Geo Square is een 17 jaar oud bedrijf dat gespecialiseerd is in geolocalisatie. Oprichter en CEO Dirk Lambrechts en zijn neef Johan Ceuppens stapten in 2004 naar de Cronos-groep met een businessplan onder de arm. De rest is geschiedenis.

Lambrechts omschrijft de activiteiten van het bedrijf als The science of knowing where. 'Dankzij onze producten kunnen onze klanten weten waar hun leidingen liggen, hun werknemers zijn, hoe die het meest efficiënt elders kunnen worden ingezet, waar een machine, een container of hun voertuigen staan, welke route de voertuigen gebruiken, enzovoort.' Dat helpt de klanten van Geo Square hun kosten te optimaliseren en hun medewerkers op de meest efficiënte manier in te zetten.

Om zijn groeiplannen te realiseren gaat Lambrechts in zee met het investeringsfonds Bencis. Dat neemt voor een onbekend bedrag een meerderheidsbelang in de nieuwe constructie boven het bedrijf. Het management blijft aan boord en investeert mee. 'We beschikken over een sterke positie in onze thuismarkt en zijn ervan overtuigd dat we dit succesverhaal ook buiten België kunnen dupliceren', zegt Lambrechts. Bencis moet de Antwerpse groep daarin steunen. Geo Square mikt in de eerste plaats op de Benelux. Maar ook Scandinavië en de Duitstalige landen staan bovenaan op zijn lijst.

Maaltijdbezorgers

Bij de ruim 750 klanten van het bedrijf zitten nutsbedrijven als Aquafin, Sibelga, Fluvius en bouwgroep BAM, maar ook Total, BMW, KPN en de distributiegroepen Jumbo en Colruyt. Just Eat Takeaway.com gebruikt de oplossingen van Geo Square om de routes van zijn maaltijdbezorgers te optimaliseren. Het bedrijf is goed voor een omzet van 30 miljoen euro en telt 200 medewerkers.

Bencis investeert in Geo Square via zijn zesde fonds, dat eind vorig jaar 575 miljoen euro ophaalde. Het heeft in ons land onder meer participaties in Vleeswaren De Keyser, het garnalenbedrijf Shore (ex-Morubel) en het IT-bedrijf Axxes. Het is ook aandeelhouder van de verpakkingsspecialist Abriso-Jiffy en is sinds kort aan boord bij de paardenkliniek Equitom.

Het is de tweede deal rond een Vlaams bedrijf gespecialiseerd in geolocalisatie in enkele maanden. In november ging het Kortrijkse Geodynamics in zee met het Scandinavische fonds IK. Geodynamics is een ontwikkelaar van software om op afstand de locatie te bepalen van voertuigen of mensen, track- & tracesoftware in het vakjargon.

Cronos

Cronos, de voormalige eigenaar van Geo Square, is een groep die - meestal via een meerderheid - participeert in honderden bedrijven. Ze houdt het midden tussen een investeringsholding, een start-upincubator en een wervings- en selectiebureau. De bedrijven in portefeuille zijn goed voor 7.000 werknemers, een totale omzet van 768 miljoen euro en meer dan 5.000 klanten in de Benelux.

Cronos is in handen van twee hyperdiscrete ondernemers: Jef De Wit en Dirk Deroost. Ze bezitten elk de helft van Nuclys, van waaruit ze Cronos controleren. 'Welkom in het grootste techbedrijf van België dat niemand kent', titelde De Tijd enkele jaren geleden over de groep.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud