Cryptobeurs Coinbase trekt naar Wall Street

Kom hier dat ik u een Base geef: mogelijk trekt Coinbase naar Wall Street via een direct listing, waarbij investeerders hun aandelen rechtstreeks verkopen op de beurs. ©REUTERS

Coinbase, een van 's werelds grootste handelsplatformen voor de bitcoin en andere virtuele munten, kondigde donderdag aan naar de beurs te trekken. Door die operatie zal de aandacht voor de verziekte bedrijfscultuur van Coinbase allicht nog toenemen.

Met naar eigen zeggen 35 miljoen gebruikers in meer dan honderd landen, waaronder België, geldt Coinbase als een van de grootste handelsplaatsen waar je bitcoins en andere virtuele munten kan kopen of verkopen.

Het bedrijf werd een achttal jaar geleden opgericht door Brian Armstrong en Fred Ehrsam, een programmeur bij Airbnb en een voormalige trader bij de zakenbank Goldman Sachs, die al snel het potentieel van de toen nog prille bitcoin-markt zagen.

8 miljard
waardering coinbase
Bij de recentste kapitaalronde in 2018 werd Coinbase gewaardeerd op 8 miljard dollar.

Het cryptoplatform haalde sindsdien al 500 miljoen dollar aan groeikapitaal aan en werd bij de recentste kapitaalronde in 2018 al op 8 miljard dollar gewaardeerd.

Beursgang via blockchain

Die waardering is intussen allicht stevig opgelopen nu de bitcoin weer het ene record na het andere breekt en de markt voor beursintroducties boomt in de VS. Donderdag nog wipte de virtuele munt voor het eerst over de grens van 23.000 dollar.

De perfecte timing dus voor Coinbase om naar de beurs trekken. Het bedrijf uit San Francisco maakte donderdag bekend daar de officiële aanvraag voor te hebben ingediend bij de financieeltoezichthouder. Verdere details werden niet vrijgegeven.

Black Lives Matter

Waarnemers zien in de beursplannen van Coinbase nog maar eens een bewijs dat de bitcoin volwassen is geworden. De recente koersopstoot van de virtuele munt is voor een flink stuk het werk van grote, institutionele beleggers. Vroeger haalden die hun neus op voor de bitcoin, maar in tijden van massale geldcreatie beginnen ze de cryptomunt steeds vaker als een manier te beschouwen om hun vermogen veilig te stellen. Als een gigant als Coinbase een beursnotering krijgt, kan dat het statuut van de bitcoin als veilig toevluchtsoord helpen bevestigen.

Ondanks de niet te stuiten opmars van de bitcoin was 2020 geen al te best jaar voor Coinbase, althans op het vlak van de public relations. Het handelsplatform kwam de voorbije maanden meermaals onder vuur te liggen voor discriminatie op de werkvloer.

In een blog aan het personeel benadrukte CEO Brian Armstrong dat Coinbase 'apolitiek' is en dat discussies over sociale kwesties niet op de bedrijfsvloer of via communicatiekanalen van de firma mogen worden gevoerd.

Eind november wijdde The New York Times nog een uitgebreid stuk aan Coinbase, waarin voormalige werknemers getuigden dat Afro-Amerikaanse werknemers minder snel werden aangeworven of kans maakten op promotie.

De aantijgingen kwamen er na een turbulente herfst, waarin CEO Brian Armstrong weigerde een standpunt in te nemen in de 'Black Lives Matter'-discussie. In een blogpost aan het personeel benadrukte hij dat Coinbase 'apolitiek' is en dat discussies over sociale kwesties niet op de bedrijfsvloer of via de communicatiekanalen van de firma mogen worden gevoerd.

Veel bedrijven in Silicon Valley hebben zich recent wel op allerhande manieren sociaal geëngageerd, erkent Armstrong in de blogpost. 'Goedbedoelde initiatieven. Maar ze kunnen veel waarde vernietigen bij veel ondernemingen omdat ze een afleiding kunnen zijn en tot interne verdeeldheid leiden.'

Enkele dagen later had Coinbase een vertrekregeling uitgewerkt voor de werknemers die zich niet in die richtlijnen konden vinden. Zestig personeelsleden, of 5 procent van het totale aantal, besloten volgens Coinbase het bedrijf te verlaten. Al liggen de eigenlijke cijfers volgens sommige mediaberichten een pak hoger.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud