Cryptopaniek doet bitcoin crashen

©REUTERS

De bitcoin verloor in een week een derde van zijn waarde.

Het was een horrorweek voor de bitcoin. Hij verloor liefst een derde van zijn waarde, en noteert nu lager dan 4.000 dollar en 80 procent onder de piekwaarde van 20.000 dollar eind vorig jaar. Ook andere cryptomunten hadden het de voorbije week zwaar te verduren.

'De crash is te wijten aan één ding', zei Tony Gu, de oprichter van NEO Global Capital, aan The Wall Street Journal. 'Paniek.' De dalende handelsvolumes tonen aan dat veel speculanten de markt de rug toekeren. De nervositeit bereikte een hoogtepunt toen bleek dat de miners van cryptovaluta - partijen die complexe rekenoefeningen met supercomputers oplossen om de digitale munten op de markt te brengen - hun interesse in de bitcoin verloren.

Als de miners niet meer ontginnen dan zal de bitcoin niet meer functioneren en zal de markt haar vertrouwen verliezen.
Edith Yeung
Partner bij durfkapitaalfonds 500 Startups

De 'hash rate', die aangeeft hoeveel rekenkracht miners gebruiken om bitcoins te creëren, viel de afgelopen weken terug. De hash rate bleef het grootste deel van dit jaar grotendeels overeind, al stond de prijs van de bitcoin onder druk. De miners rekenden erop dat de bitcoin zou herstellen.

Maar nu is dat geloof weg. Volgens Blockchain Ltd., een bedrijf dat diensten aanbiedt voor cryptovaluta, investeren steeds minder miners in de ontginning van de bitcoin. Tegen de huidige prijzen is het ontginnen van bitcoins voor veel miners niet meer rendabel. Verschillende chipleveranciers zoals Nvidia, die profiteerden van de bitcoinhype, voelen de verminderde interesse in hun resultaten. 

'De waarde van de bitcoin wordt altijd aangestuurd door het spel van vraag en aanbod,' zei Edith Yeung, partner bij het durfkapitaalfonds 500 Startups, aan The Wall Street Journal. 'Als de miners niet meer ontginnen, zal de bitcoin niet meer functioneren en zal de markt haar vertrouwen verliezen. Als het vertrouwen weg is, zullen mensen panikeren en nog meer verkopen.'


Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud