Dataspecialist Palantir boekt helft hogere omzet

Alex Karp, de CEO van Palantir. ©Bloomberg

De wat mysterieuze specialist in data-analyse Palantir veert hoger op Wall Street na een uitstekend kwartaal qua omzet. Dat ook het verlies aanzwol, kan beleggers weinig schelen.

Palantir, dat al in 2003 werd opgericht met financiële ruggensteun van de miljardair Peter Thiel, maakt software die ruwe data kan omzetten in behapbare en bruikbare gegevens. Die wordt niet enkel volop gebruikt door grote bedrijven, maar vooral ook door overheden en veiligheidsdiensten. Onder andere de CIA is al jaren een trouwe klant.

De omzet van Palantir veerde in het eerste kwartaal met 49 procent op tot 341 miljoen dollar. Dat is beter dan de ongeveer 330 miljoen dollar die analisten vooraf inschatten. 208 miljoen dollar van die omzet kwam uit overheidscontracten, 133 miljoen uit commerciële deals.

49%
toename omzet
De omzet van Palantir veerde in het eerste kwartaal met 49 procent op tot 341 miljoen dollar.

Palantir - genoemd naar de kristallen bol uit de 'Lord of the Rings'-boeken van J.R.R. Tolkien - voelde daarbij vooral het effect van het economisch herstel in de VS. De overheidsomzet dikte daar met 83 procent aan, de commerciële omzet met 72 procent. Per klant rijft het bedrijf nu gemiddeld 8,1 miljoen dollar binnen, meer dan de 7,9 miljoen dollar een kwartaal eerder.

Aan de onderste lijn van de resultatenrekening blijft van die groei voorlopig niets over. Palantir boekte in het eerste kwartaal een nettoverlies van 123 miljoen dollar, meer dan het dubbele van een jaar eerder.

Zolang de groei blijft aanhouden, storen beleggers zich evenwel niet aan die uitdijende spagaat. En op dat vlak lijkt Palantir nog niet meteen aan kracht in te boeten. Voor het tweede kwartaal voorspelt het bedrijf een omzet van 360 miljoen dollar, meer dan de 344 miljoen die analisten gemiddeld inboekten. Palantir bevestigde bovendien dat het tot 2025 een jaarlijkse groei van 30 procent of meer denkt te halen.

Palantir trok in september vorig jaar naar de beurs, via een rechtstreekse notering. Sindsdien heeft het aandeel er een wilde rit op zitten. Momenteel noteert het -ondanks de recente druk op techaandelen - nog meer dan dubbel zo hoog als bij de beursgang.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud