Advertentie
voorkennis

De winst vóór alles

©AFP

Wanneer gaan beleggers eindelijk geld beginnen te verdienen met Uber? Dat hangt af van de adjusted earnings before interest, taxes, depreciation and amortization.

Wie op een drukke avond al eens een Uber heeft proberen te regelen, kent het gevoel. U volgt hoopvol op de app uw chauffeur en net vóór het stipje uw straat gaat inrijden, verdwijnt het. Zonder twijfel om een andere - beter verdienende - rit op te pikken.

Ook wie in de taxi-app belegt, moet geduld oefenen. Uber trok in mei 2019 tegen 45 dollar per aandeel naar de beurs. De sceptici kregen gelijk: het aandeel dobbert ruim twee jaar later nog altijd onder de intekenprijs.

De enige die echt gelukkig geworden is van de IPO (beursgang) is de gedefenestreerde oprichter en oud-CEO Travis Kalanick, die met stevige winst zijn stukken kon cashen. Sindsdien klust Kalanick onder meer bij als adviseur voor het megalomane Saoedische Neom-project, ook nadat Riyad met Jamal Khashoggi op een niet zo subtiele wijze een kritische stem had laten verdwijnen.

De opvolger van Kalanick als Uber-CEO, Dara Khosrowshahi, begint een beetje aan het morgen-gratis-biersyndroom te lijden. Elk kwartaal is de boodschap dat er snel winst zal zijn. Woensdagavond legt Khosrowshahi de cijfers over het tweede kwartaal voor. En zal de CEO waarschijnlijk de belofte herhalen dat het vierde kwartaal eindelijk break-even zal zijn.

Pas op: denk niet dat Uber dan écht winst zal maken. Winst zoals in 'onderste streep'. Uber focust zoals iedereen in Silicon Valley op een geheel eigen winstdefinitie, het mondvol adjusted ebitda, ofte aebitda.

Voor wie wil weten welke 13 kostenposten Uber uit de nettowinst gomt om aan de aebitda te komen, check slide 13 van de beleggerspresentatie over het eerste kwartaal. Onze favoriet is nummer 13: 'Alle kosten die niet indicatief zijn voor onze operationele gang van zaken.' Met zo'n ruime definitie mag het verbazen dat Uber nog geen 'winst' heeft kunnen voorleggen.

Analisten rekenen op een aebitda van min 320 miljoen dollar op een omzet van 3,7 miljard dollar. Reken op veel opwinding als het cijfer wat boven of onder de consensus ligt. Wij, daarentegen, zullen weer als enigen ouderwets tot helemaal onderaan de resultatenrekening scrollen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud