Dell stoot belang in VMware af om schulden te drukken

Michael Dell. ©REUTERS

Het Amerikaanse Dell Technologies gaat zijn belang afstoten in de maker van software voor cloudcomputing VMware. De deal beloopt ruim 9 miljard dollar.

VMware zal zijn aandeelhouders, waaronder Dell, een speciaal dividend uitkeren tussen 11,5 miljard en 12 miljard dollar. Dell ontvangt tussen 9,3 miljard en 9,7 miljard. De deal, die in het vierde kwartaal zou worden afgerond, is naar verwachting belastingvrij. Dat is een voorwaarde om de transactie te laten doorgaan.

'We verwachten bijkomende groeimogelijkheden voor Dell Technologies en VMware, en er komt betekenisvolle waarde vrij voor de aandeelhouders', zegt topman Michael Dell.

Schulden

Dell torst een schuld op lange termijn van 41,62 miljard dollar. Een groot deel daarvan komt van de overname in 2016 van het databeheerbedrijf EMC. Door het afbouwen van de schuld hoopt Dell op de kredietmarkt de status van kwaliteitspapier (investment grade) te halen.

VMware is de best presterende afdeling van Dell. Tijdens de pandemie besloten nog meer bedrijven hun informatica in de cloud te runnen. De software van VMware optimaliseert dat proces.

Partners

Dell en VMware blijven wel partners bij het ontwikkelen van nieuwe producten en de verkoop. Tegelijk zal VMware meer mogelijkheden hebben om samen te werken met grote cloudbedrijven als Amazon en Microsoft.

CEO Zane Rowe van VMware zei aan het persbureau Reuters dat zijn bedrijf het dividend zal betalen met tussen 2,5 miljard en 3 miljard dollar eigen cash en dat de rest met schulden wordt gefinancierd. Rowe is interim-CEO. Zijn voorganger, Pat Gelsinger, leidt nu de chipmaker Intel.

Dell steeg woensdag nabeurs met ruim 8,4 procent. VMware won 1,5 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud