Derde keer goede keer voor Amazon?

Amazon maakt nabeurs zijn vierdekwartaalcijfers bekend. ©EPA

De vorige twee kwartalen stelde de omzet van de e-commercereus teleur. Amazon rapporteert nabeurs zijn resultaten over het slotkwartaal van 2018.

Analisten mikken op een winst per aandeel van 5,68 dollar (2,16 dollar vorig jaar) op een omzet van 71,9 miljard dollar (60,5 miljard). Het 'whisper number', de officieuze winstverwachting op Wall Street, bedraagt 5,76 dollar. 

Topman Jeff Bezos klopte zich eind vorig jaar op de borst met 'de beste eindejaarsverkopen' sinds hij het bedrijf in 1996 oprichtte. Met alleen in de VS 1 miljard gratis verzonden producten. Of dat genoeg is voor sterke resultaten valt af te wachten. Er waren immers zwakke trends in Europa en de vraag is hoe de internationale business (vorig kwartaal 'maar' 15 procent groei) in landen als India presteerde. 

Focus op marge

Als Amazon de verwachte omzet haalt, is dat goed voor 18,8 procent groei tegenover vorig jaar. Veel bedrijven zouden voor dat cijfer tekenen, maar voor de e-commercegigant zou het voor een slotkwartaal de traagste groei in vier jaar betekenen.

200 miljard
Amazon
Over heel 2018 zou Amazon voor het eerst meer dan 200 miljard dollar omzet gehaald hebben.

Dat komt omdat Bezos, in tegenstelling tot de voorbije jaren, de jongste tijd meer focust op het opdrijven van de winstmarge dan op de omzet. Dat doet hij met de cloudpoot Amazon Web Services (AWS), de third party marktplaats en de reclamedivisie, diensten met hogere marges maar lagere verkopen. De verwachte omzet voor de winstmachine AWS is 7,3 miljard dollar tegen 5,1 miljard vorig jaar.

Beleggers en analisten zullen niettemin naar het bovenste lijntje (de omzet) kijken. De voorbije tien jaar wist Amazon in het vierde kwartaal slechts één keer de verwachtingen te overtreffen. Over het volledige boekjaar zal de omzet voor het eerst 200 miljard dollar overschrijden. Analisten gaan uit van 232 miljard dollar, goed voor de zesde grootste omzet in de VS. 

Piek

Het aandeel van Amazon piekte midden vorig jaar op 2.050 dollar. Vandaag schommelt het rond 1.594 dollar. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud