Advertentie

'Digitale Panini' Sorare haalt 580 miljoen euro op

Een kapitaalsverhoging van 580 miljoen euro waardeert het Franse Sorare, een platform waarop digitale voetbalkaarten met cryptomunten verhandeld worden, op 3,7 miljard euro.

De Japanse techinvesteerder Softbank leidt de investering in Sorare, met 680 miljoen dollar (580 miljoen euro) de grootste kapitaalronde die een Frans techbedrijf ooit deed. Ook de durfkapitalisten Atomico en Bessemer zijn betrokken bij de investering, net zoals de (oud)-voetballers Gerard Piqué (FC Barcelona) en Rio Ferdinand (Manchester United).

3,7 miljard
waardering
Sorare wordt na de kapitaalsverhoging op 3,7 miljard euro gewaardeerd.

Sorare, dat opgericht werd in 2018, is een onlinevariant op de klassieke Panini-sticker. Voetbalfans wisselen op het platform digitale verzamelkaarten van spelers uit. Ze bezitten dan een non-fungible token (NFT): een uniek op de blockchain geregistreerd eigendomsbewijs van zo'n spelerskaart. De aan- en verkoop verloopt via de cryptomunt ether. Deelnemers zetten de kaarten in een virtuele competitie in met prijzen in ether.

De nieuwe investeringsronde is een veelvoud van de 50 miljoen euro die eerder al werd opgehaald bij onder meer de durfinvesteerders Accel Partners en e.ventures, de internethypekoning Gary Vaynerchuck en Atlético Madrid-aanvaller Antoine Griezmann. Sorare wordt na de kapitaalsverhoging op 3,7 miljard euro gewaardeerd.

NFT's

De groei van Sorare wordt verklaard door de toenemende populariteit van NFT's, waarvan het aantal transacties afgelopen zomer is geëxplodeerd. Volgens DappRadar, dat gegevens van verscheidene blockchains verzamelt, heeft in augustus voor 4,5 miljard euro aan transacties plaatsgevonden, tegenover 2,1 miljard in de eerste zes maanden van het jaar.

Dat stuwt de omzet van Sorare. In 2021 puurde het al 128 miljoen euro omzet uit de uitwisseling van de digitale voetbalkaarten, de enige inkomstenbron van het bedrijf. Met het verse investeringsgeld mikt Sorare op een verdere uitbreiding, onder meer in de Verenigde Staten.

Vandaag heeft Sorare al deals met de Franse, Spaanse en Duitse competitie. Met de lucratieve Engelse Premier League zijn gesprekken gaande. Ook een rits nationale ploegen, waaronder de Rode Duivels, werken al samen met Sorare. 'We geloven dat dit een miljardenmarkt is', zei Sorare-CEO Nicolas Julia eerder aan De Tijd. 'Het is digitaal, dus zijn de mogelijkheden eindeloos.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud