Advertentie

Dip Duitse economie tast Belgische export nog niet aan

In de eerste vijf maanden exporteerde de Belgische technologiesector voor 6,7 miljard euro goederen naar Duitsland, tegen 5,5 miljard in dezelfde periode vorig jaar. ©Kristof Vadino

Duitsland flirt met een recessie. Toch zit de export van de Belgische industrie naar onze oosterburen op nagenoeg een recordpeil.

Duitsland, al jarenlang de economische motor van de Europese Unie, lijkt af te stevenen op een recessie: twee opeenvolgende kwartalen met een negatieve groei.

Nieuwe data bevestigden gisteren dat de Duitse economie in het tweede kwartaal is gekrompen. Voor het derde kwartaal, dat loopt van juli tot en met september, verwacht de centrale bank hetzelfde.

De grote boosdoener is de export. Duitse bedrijven voerden in het tweede kwartaal 1,3 procent minder uit dan een jaar eerder. Dat heeft te maken met het handelsconflict tussen China en de VS, de strengere milieureglementering in de autosector, de tegenvallende groei in China en de onzekerheid over de brexit. De exportdaling is de grootste in zes jaar. Het vertrouwen van de Duitse industriebedrijven is bovendien gezakt naar het laagste peil in zeven jaar.

6,7 miljard
In januari-mei voerde de Belgische technologiesector voor 6,7 miljard euro goederen naar Duitsland uit.

Op technologisch vlak is Duitsland de op drie na sterkste economie van de wereld, na de VS, China en Japan. Het is het exportland nummer 1 voor Belgische bedrijven. Maar de impact van de Duitse recessievrees op de Belgische maakindustrie, die sterk meesurft op het economische wel en wee bij onze oosterburen, is voorlopig beperkt, valt bij de technologiefederatie Agoria te horen.

‘Je zal hard moeten zoeken om Belgische industriële bedrijven te vinden die het dit jaar slechter deden in Duitsland’, zegt expert Patrick Slaets. ‘De bestellingen uit Duitsland liggen zeer hoog. De export naar Duitsland van onze technologiesector - metaal, auto, luchtvaart, ICT en machines - groeide tussen januari en mei met dubbele cijfers. We verwachten een zachte landing. Maar voor het volledige jaar mikken we toch nog op een groei van 5 tot 10 procent.’

In de eerste vijf maanden exporteerde de Belgische technologiesector voor 6,7 miljard euro goederen naar Duitsland, tegen 5,5 miljard in dezelfde periode vorig jaar. ‘Dat is een van de hoogste cijfers ooit’, zegt Slaets. Duitsland tekent voor ongeveer 15 procent van de totale export van de Belgische technologiesector, die op zijn beurt bijna 40 procent van de totale Belgische uitvoer voor zijn rekening neemt.

Uit cijfers van Flanders Investment & Trade blijkt dat Vlaanderen tussen januari en mei voor 25,7 miljard euro goederen - inclusief chemie-, farma- en voedingsproducten - naar Duitsland exporteerde. Dat is een jaar-op-jaarstijging van 7,6 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud