Advertentie

Duitsland dreigt datacollectie Facebook aan banden te leggen

©AFP

Het Bundeskartellamt, de Duitse concurrentiewaakhond, dreigt ermee om Facebook stevige beperkingen op te leggen in de manier waarop het gegevens van gebruikers op het internet verzamelt. Dat zou een grote impact hebben op het zakenmodel van het bedrijf.

Andreas Mundt, de voorzitter van het Bundeskartellamt, zegt aan de Financial Times dat hij overweegt om Facebook te verbieden nog data te verzamelen van gebruikers over hun internetverkeer op andere websites dan Facebook. Dergelijke 'third party user data' zijn een belangrijke bron van informatie voor Facebook. Het bedrijf gebruikt die informatie om gerichte advertenties te verkopen.

Het plan is een gevolg van het onderzoek van vorig jaar waarin de waakhond concludeerde dat Facebook zijn dominantie marktpositie misbruikt. 'We kijken heel nauwkeurig naar de relatie tussen data en marktdominantie, data en macht, en het mogelijke misbruik van dataverzameling', zegt Mundt.

Ongelimiteerd

Volgens de Duitse overheid is er iets mis met de manier waarop Facebook ongelimiteerd gegevens opslorpt van gebruikers buiten Facebook om en die koppelt aan hun account. Het gaat om gegevens van sites die bijvoorbeeld een knop hebben om iets te 'liken' of te delen op Facebook. 'Gewoon het feit dat ze daar zijn, betekent dat ze worden getraceerd', zegt Mundt.

Het Duitse manoeuvre is een nieuwe kopzorg voor Facebook in Europa en een vers signaal dat Europese overheden steeds meer bereid zijn om de regels voor Facebook, en bij uitbreiding andere grote Amerikaanse internetbedrijven, aan te scherpen. 

50 miljoen euro

Duitsland voerde begin dit jaar een wet in die sociale media verplicht om haatdragende berichten binnen 24 uur te verwijderen op straffe van boetes die kunnen oplopen tot 50 miljoen dollar.

De Europese Commissie gaf vorig jaar een boete van 2,4 miljard euro aan Google vanwege monopoliepraktijken.

Voorlopig blijft het bij een dreigement van Mundt. Een finale beslissing kan nog enkele maanden op zich laten wachten. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud