Duizenden jobs weg bij Siemens, maar ook forse aanwervingen

CEO Joe Kaeser schudt bij Siemens opnieuw aan de boom. ©REUTERS

De tak Gas and Power van het Duitse concern krijgt een aparte beursnotering als onderdeel van een reeks ingrepen bij Siemens.

Joe Kaeser, de CEO van Siemens, schudt opnieuw fors aan de boom bij de Duitse engineeringreus. Na een vergadering van de raad van bestuur dinsdag en aan de vooravond van een investeerdersdag woensdag, maakte Siemens een batterij nieuwe maatregelen bekend als onderdeel van zijn strategisch plan Vision 2020+.

In een notendop komen die neer op besparingen in alle geledingen van de groep, maar tegelijk zet Siemens forser in op de groeisegmenten zoals slimme infrastructuur en digitale industrie.

Dat vertaalt zich in het terugdringen van de onkosten met 2,2 miljard euro tegen 2023. De ingrepen gaan gepaard met het schrappen van 10.400 banen. Maar daar staat tegenover dat er tegen 2023 ook 20.500 nieuwe jobs bijkomen. Netto zal het aantal werknemers dus toenemen met zo'n 10.000 eenheden.

Afsplitsing

Siemens besloot ook, naar het voorbeeld van de lichtdivisie Osram en de gezondheidstak Healthineers, zijn energiedivisie Gas and Power af te stoten. Die is goed voor 30 miljard euro omzet en 80.000 van de ongeveer 380.000 werknemers.

Gas and Power omvat een groot deel van de energieactiviteiten van het Duitse concern, van het winnen van gas en olie over het produceren van stroom en het transporteren ervan tot de diensten die daarbij komen kijken. Gas and Power lijdt onder teruglopende orders door de grotere focus op hernieuwbare energie. De zwakke resultaten drukken op de groepscijfers.

Om het nieuwe bedrijf aantrekkelijker te maken zal Siemens ook zijn meerderheidsbelang in Gamesa, een van de belangrijkste spelers voor duurzame energie, in Gas and Power onderbrengen. De afgesplitste activiteiten moeten tegen september volgend jaar een eigen beursnotering krijgen. Siemens zal aanvankelijk zijn belang laten zakken tot iets minder dan 50 procent om 'voor de voorzienbare toekomst' boven een blokkeringsminderheid te blijven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud