Advertentie

Een revolutie onder de motorkap van uw gadgets

©rv

Met CES Las Vegas staat de jaarlijkse hoogmis voor gadgetfreaks voor de deur. Het kloppende hart van de show lijkt dit jaar geen gadget, maar een nieuwe generatie internet te worden.

Meer dan 150.000 techliefhebbers zakken vanaf dinsdag naar goede gewoonte weer af naar Las Vegas. Dinsdag zwaaien er de deuren open van het walhalla van de gadgetfreak, de Consumer Electronics Show of kortweg CES. Verspreid over de verschillende megacasino’s die de Amerikaanse gokstad rijk is, geeft zowat de hele techwereld er inkijk in waar het dit jaar en in de nabije toekomst om zal draaien in de consumentenelektronica.

Traditiegetrouw zal veel van de aandacht gaan naar de meest futuristische snufjes, genre slimme koelkasten, zelfrijdende wagens, artificieel intelligente assistenten of virtual reality (VR). Maar misschien is de belangrijkste technologische ontwikkeling die in Vegas in de verf wordt gezet, er een die je niet kunt zien of aanraken. Experts zijn het erover eens: 2019 wordt het jaar dat het potentieel van 5G zichtbaar wordt.

walhalla voor gadget-freaks

Begin januari komt onder liefhebbers van gadgets steevast een pelgrimstocht op gang. Bestemming: Las Vegas. Daar wordt naar jaarlijkse traditie het beurzenjaar afgetrapt met CES, met meer dan 150.000 bezoekers de grootste beurs voor consumententech ter wereld. Techbedrijven, van reuzen tot start-ups, tonen er wat ze in petto hebben voor de nabije toekomst, en welke trends het binnenkort tot in de winkelrekken zullen schoppen. De beurs geldt als een blik in de - nabije - toekomst.

Waar de focus normaal op consumentenelektronica ligt, lijkt de aandacht dit jaar te verschuiven naar wat onder de motorkap van die toestellen zit. Met de vijfde generatie mobiel internet - kortweg 5G - wordt een kwantumsprong gemaakt in de snelheid van connectiviteit. De downloadsnelheid van 5G komt zo’n honderd keer hoger te liggen dan nu het geval is met 4G. Dat zet de deur open naar een hele resem nieuwe toepassingen en mogelijkheden voor mobiele toestellen.

Voor wie niet bekend mocht zijn met de term: 5G is, als opvolger van de 4G/LTE-technologie, de nieuwe generatie van mobiel internet. En in één generatie wordt een gigantische sprong voorwaarts gemaakt. Eens geperfectioneerd moet 5G ons in staat stellen om tot honderd keer sneller mobiel te surfen dan nu het geval is. Snelheden tot 10 gigabits per seconde worden realiteit.

Kwantumsprong

Nu oogt een sneller draadloos netwerk op het eerste gezicht misschien niet meteen als iets om warm voor te lopen. Zeker in tijden waarin in al onze mobiele noden ruimschoots wordt voldaan met 4G-connectiviteit, lijkt sneller internet niet zo heel erg belangrijk. Maar de kwantumsprong die 5G met zich mee zal brengen, belooft op termijn een brede revolutie te ontketenen in zowat alle gelederen van de technologie. Die revolutie zal, als alles goed gaat, volgende week voor het eerst echt zichtbaar worden op CES.

In de eerste plaats op de standen van de aanbieders van netwerkapparatuur. Chipmakers als Intel of Qualcomm, mobiele spelers als AT&T en Verizon en fabrikanten van mobieltjes als Samsung zullen er naar verwachting hun eerste toestellen of toepassingen tonen die compatibel zijn met de nieuwe generatie mobiel internet.

Smart home

Interessanter dan de infrastructuur die 5G mogelijk zal maken, is echter wat het nieuwe mobiele internet kan betekenen voor de consument. Hoewel het wellicht tot 2020 wachten is op de eerste betekenisvolle 5G-netwerken met voldoende bereik, wordt nu al volop gebroed op toepassingen voor als het zover is.

Een eerste domein waar 5G een grote impact op kan hebben, is het ‘internet of things’ en de ‘smart home’. Als toestellen in realtime met elkaar kunnen communiceren, breidt dat niet alleen hun potentieel om slimmer en intuïtiever te worden uit, het schept ook nieuwe mogelijkheden 0p het vlak van dienstverlening. Niet langer wachten op een technicus die tussen 9 en 17 uur langskomt, maar die gewoon centraal gestuurd je toestel kan analyseren en het nodige doen: klinkt goed, nietwaar?

Experts zijn het erover eens: 2019 wordt het jaar waarin het potentieel van 5G zichtbaar wordt.

Diezelfde realtimecommunicatie moet ook tot een stroomversnelling leiden in de ontwikkeling van de zelfrijdende auto. Het is pas als wagens zonder enige mogelijke vertraging met elkaar kunnen praten, dat we ze kunnen vertrouwen in het verkeer. Ook zonder enige vertraging kunnen communiceren met verkeersinfrastructuur als verkeerslichten of -borden, schept een nieuw arsenaal aan mogelijkheden voor een veiliger en vlotter verkeer.

©EPA

Een derde domein waar 5G een sleutelrol in kan spelen, is in de transformatie van entertainment. Niet alleen betekent een supersnelle connectiviteit dat we nog meer zullen opschuiven naar het streamen van onze videocontent. Ook toepassingen als virtual en augmented reality, die nu soms nog houterig aanvoelen, hebben baat bij een supersnelle connectie.

Dat klinkt erg vaag en algemeen. De impact van 5G zal pas duidelijk worden als we ermee in aanraking komen. Laat CES daar nu de geschikte plek voor zijn. Het is volgende week uw venster op de toekomst.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud