Advertentie
Advertentie
opmerkelijk

Een robot om u gelukkig te maken

EmoSPARK is een kubus die verbonden is met wifi en bluetooth om emotioneel te reageren op de gebruiker en hem of haar op te vrolijken met muziek, conversatie of beeldmateriaal. ©EmoSPARK

EmoSHAPE, een Brits bedrijf dat zich bezighoudt met emoties voor robots, brengt EmoSPARK uit. Dat is een kubus, die informatie vanuit de huiskamer verzamelt. Zo leert EmoSPARK gevoelens van de gebruiker te begrijpen zodat het hem of haar gelukkiger kan maken.

De kubus is verbonden met wifi en bluetooth en bekijkt de wereld rondom zich via een internetverbinding, een microfoon, een webcam en de smartphone. Door al de data die het systeem verzamelt, leert het de emoties kennen en probeert er op te reageren. Het is daar om de gebruiker op te vrolijken.

De kubus hecht zich bovendien maar aan één iemand, maar dat sluit niet uit dat het ook anderen kan herkennen en op hen kan reageren. 

Lach even naar het robotje

EmoSPARK gebruikt een algoritme dat 80 punten in het gezicht registreert om uit te maken of de gebruiker lacht, fronst of een andere emotie toont. Door met de gebruiker te communiceren en het gezicht af te lezen, probeert EmoSPARK de gevoelens in te schatten om er dan op een gepaste manier op te reageren.

Is de gebruiker ongelukkig dan stelt het voor om hem op te vrolijken met bijvoorbeeld een streepje muziek, leuke filmpjes of foto's van vakantie. Het kan ook leren wat de persoon niet fijn vindt om die zaken in de toekomst te vermijden. 

Het systeem krijgt 'een gezicht' via een blauwe oogbal met een bewegende pupil, wat het systeem een nieuwsgierige blik geeft. Op basis van de data die het verzamelt, gaat het na elke dag proberen zich wat meer aan te passen aan de gebruiker. Hierdoor krijgt het volgens de makers een eigen persoonlijkheid, die iedere dag lichtjes verandert.

De ontwikkelaars zullen de kubus ook regelmatig updaten zodat de reacties steeds nauwkeuriger worden en EmoSPARK het gezicht nog beter kan lezen. Hier ziet u een promotievideo die er best indrukwekkend uitziet, maar daar is het dan ook een promotievideo voor (de redactie kon het toestel nog niet zelf uittesten): 

EmoSPARK leest emoties en probeert om de persoon op te vrolijken

Emoties imiteren, niet voelen

EmoSPARK is weer een verdere stap binnen de artificiële intelligentie (AI), maar de technologie schrijdt absoluut niet met zevenmijlslaarzen voort. De computer lijkt dan wel emoties te hebben, maar imiteert die enkel. Het herkent wat een glimlach is, maar begrijpt niet wat dat nu echt betekent, wat geluk voor een mens betekent omdat het niet kan voelen. Het systeem ligt dus nog ver van eigen en echte emoties verwijderd.

Bovendien moet een glimlach heel uitgesproken met ontblote tanden en bij voldoende licht gevormd worden voordat de kubus het herkent als gelukkig. Iets wat veel vaker niet dan wel gebeurt.

Het is dan ook nog de vraag of mensen alleen maar met gezichtsuitdrukkingen emoties uiten. De context speelt immers ook een belangrijke rol. Het troosten na een relatiebreuk bijvoorbeeld, helpt niet met foto's uit gelukkigere tijden. Hoe leert EmoSPARK ook wat de echte gevoelens van de persoon zijn? Of hoe kan het troosten zonder empathie? Daar heeft AI nog geen antwoorden op. 

De EmoSPARK kost 315 dollar. Hij werkt met de camera's van uw toestellen, maar u kan er een extra camera bijbestellen van 60 dollar die een hele ruimte in de gaten houdt. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud