Advertentie

Eerste internetballon volgend jaar de lucht in

©BELGAIMAGE

Alphabet, het vroegere Google, gaat volgend jaar in Indonesië van start met Project Loon, het ambitieuze plan om mobiel internet te leveren via gigantische heliumballonnen.

In een blogpost omschrijft Mike Cassidy van Alphabet de ballonnen als ‘zwevende mobiele zendmasten in de lucht’. De ballonnen zweven op een hoogte van zo’n 30 kilometer, dubbel zo hoog als lijnvliegtuigen. Iedere ballon stuurt een mobiel signaal naar de aarde. Wanneer een ballon buiten bereik dreigt te zweven, neemt een andere het signaal over. Een hoogtecontrolesysteem maakt dat de ‘werkloze’ ballon vervolgens een nieuwe wind opzoekt om weer in de gewenste richting te vliegen.

Alphabet werkt voor het project samen met drie Indonesische telecomoperatoren, Indosat, Telkomsel en XL Axiata. De komende jaren wil Alphabet samen met de drie bedrijven 100 miljoen Indonesiërs internettoegang verschaffen. De ballonnen laten een downloadsnelheid van zo’n 10 megabit per seconde toe, iets trager dan een 4G-connectie.

Indonesië vertegenwoordigt de geografische uitdagingen waar Project Loon een antwoord op wil bieden, klinkt het in het vaktijdschrift Wired. Een eilandengroep van zo’n 17.000 eilandjes, uitgestrekt over 2 miljoen vierkante kilometer met zo’n 250 miljoen bewoners van wie slechts één op drie toegang heeft tot het internet. De aanwezigheid van jungles en gebergten maakt het uiterst moeilijk om zendmasten te bouwen of glasvezelkabel in de grond te leggen.

Alphabet kwam in 2013 met Project Loon naar buiten. Het stootte aanvankelijk op veel scepsis, maar zo ‘loon’, spreektaal voor gek, blijkt het project vandaag niet. Op termijn wil Google heel de wereld dekken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud